Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi ställer krav på den entreprenör vi upphandlar av, säger Ulf Rohlèn, vd på Öbo. Foto: SVT

Öbo försvarar kritiserad upphandling av byggföretag utan egna anställda

Uppdaterad
Publicerad

Fackföreningen Byggnads kritiserar det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder, Öbo, i samband med en upphandling. Men Ulf Rohlèn, vd på Öbo, tillbakavisar kritiken. Han säger att man varken får eller vill hindra några bolag från att delta i upphandlingarna.

Kritiken riktas mot att bolaget i en upphandling anlitat ett byggföretag som inte har några egna anställda, utan enbart använder sig av underleverantörer. Enligt Byggnads kan detta leda till lönedumpning, men Öbo försvarar upphandlingen.

– Vi kan inte kräva att de som lägger anbud på uppdrag hos oss ska ha egen personal, säger Ulf Rohlèn. Inte ens de stora byggbolagen klarar sig utan underleverantörer.

– Och vi vill heller inte strypa marknaden.

”Viktigt med kollektivavtal”

Han tror inte heller att risken för lönedumpning ökar för att fler underleverantörer blandas in i samma projekt.

– Det viktiga är ju att alla har kollektivavtal, eller liknande villkor. Det är något vi kräver vid varje upphandling, säger Ulf Rohlèn.

Per Evenhamre på det aktuella företaget Evolent AB säger till SVT Örebro att deras affärsidé är att vara projektledare och sammanföra de olika kompetenser som behövs för olika byggnadsuppdrag.

– Vår styrka ligger i att leda projekt inom olika områden. Men det är självklart att de underleverantörer vi anlitar också har kollektivavtal och justa arbetsvillkor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer