Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra Morgan Beijer förklara vad koppleri är och vad man ska göra om man misstänker pågående prostitution. Foto: SVT

Polisen förklarar: Det här är koppleri

Publicerad

Tidigare i år greps en kvinna misstänkt för koppleri på massagesalonger i länet.

Morgan Beijer, poliskommissarie för människohandelsgruppen i Region Bergslagen, säger att 80 procent av uppskattningsvis 2 000 oseriösa massagesalonger säljer sex.

Det var i slutet av januari som kvinnan greps. Hon äger två massagesalonger på olika orter i länet och enligt häktningsframställan ska försäljningen skett på både platserna. Hon själv nekar till brott.

Oseriösa massagesalonger

De oseriösa salongerna, som Morgan Beijer beskriver det, utmärker sig genom låg omsättning, eftersom vinsten bygger på svartarbete. Även långa arbetsdagar utan bokade kunder, lättklädda anställda och att de bor på salongerna kan vara tecken på prostitution. Det visar en rapport som polisen publicerade förra året.

I videon ovan kan du höra Morgan Beijer förklara vad koppleri är.

Så ser det ut i länet

Den misstänka kvinnan är bara en av många exempel. Morgan Beijer uppskattar att de hade omkring tio till tolv koppleriärenden förra året i Örebro, och 15 till 20 i hela länet.

– Sedan är det en viss skillnad. I Örebro har man kunnat redovisa fyra till fem fall som har lett till åtal. I resterande fall har vi inte hittat bevisning eller kunnat påvisa att brott har begåtts, säger han.

Så utreds det

Däremot är inte massagesalonger något de i nuläget riktar in sig specifikt på. Och det är inte heller vanligt att det kommer in anmälningar utifrån.

– Men vi får mycket uppslag i form av tips och underrättelser, så det tittar vi på naturligtvis, säger Morgan Beijer.

Fallen kan ta två till fyra månader att utreda i normala fall. Men det finns även dem som kan ta upp till ett år.

I väntan på åtal

Den misstänkta kvinnan sitter nu häktad på sannolika skäl. Åklagaren menar att förhör har hållits med flera personer som erkänt sexköp på salongerna. I mitten av februari yrkade åklagaren på mer tid, och tror att utredningen kommer vara klar i slutet av månaden.

SÅ SÄGER LAGEN

Brottet ligger under kapitel 6, paragraf 12 i brottsbalken. Där står följande:

” Den som främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning, döms för koppleri till fängelse i högst fyra år.”

Om brottet betraktas som grovt, är fängelsestraffet som lägst två år och högt tio. för det krävs det att brottet bedrivits i större omfattning, medförande betydande vinning eller hänsynslöst utnyttjande av annan.

Även den som lånat ut sin lägenhet och vet att prostitution sker utan att stoppa det, kan dömas till fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.