Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marita Hallberg anser att Postnord kör över de boende i Hovsta. Foto: Mikael Åberg

Postnord hotar stoppa utdelning i radhusområdet

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals familjer i Hovsta tvingas flytta sina brevlådor – annars får de ingen post.
Orsak: Postnord skrotar cykeln och satsar på bil.

Det är ungefär 300 hushåll i bostadsområdet Hovsta i norra Örebro som riskerar att bli utan post om ett par månader. De flesta familjerna bor i radhus, där de har en brevlåda utanför huset, något som NA var först med att berätta.

Men nu kräver Postnord att områdets bostadsrättsföreningar tar bort postlådorna och bygger gemensamma områden dit de boende måste gå för att hämta sin post.

– Det är ett skämt. Vi bor i ett tättbebyggt område, inte på landsbygden, säger Marita Hallberg på Gladabergsvägen i Hovsta.

Hon sitter med i styrelsen i bostadsrättsföreningen Riksbyggen Örebrohus 21, som har totalt 90 radhus byggda i början på 80-talet.

Slutar cykla

Postnord kräver en gemensam plats för brevlådorna eftersom att brevbärarna ska sluta cykla och istället dela ut posten med bil. Och det är inte tillåtet att köra bil på de små vägarna i bostadsrättsområdet.

– Postnord påstår att det handlar om arbetsmiljö, men vad det egentligen handlar om är att vi får betala för deras effektivisering av personal. Att sitta i en bil en hel dag är inte bra för kroppen, det är mycket bättre att röra på sig och cykla, säger Marita Hallberg.

Postnord ställde sina krav i höstas, och senast den 1 april ska en gemensam postcentral stå färdig.

– Det är helt orimligt att kräva att vi ska bygga något sådant under vintern. Det är dessutom svårt att hitta lämpliga leverantörer eftersom de flesta postboxar är byggda för trapphus, inte för utomhusbruk, säger Marita Hallberg.

På kommunmark

Postnord kräver även att det ska finnas en vändplats för bilen – vilket det gör där Gladabergsvägen tar slut.

– Men den ligger på kommunens mark, där får vi inte bygga. Dessutom skulle det aldrig fungera med snöröjningen om vi satte upp 90 postlådor vid vändplatsen, avslutar Marita Hallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer