Nina Höijer (S) ger sin syn på besparingarna. I klippet hörs även Ewa-Lena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsbergs kommun. Foto: SVT

Regionen ändrar förslaget – vill behålla en av busslinjerna

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare rapporterat om att Region Örebro län planerar att lägga ner flera busslinjer i länet. Men efter starka reaktioner från politiker och invånare i Ljusnarsbergs kommun väljer man nu att göra kompromisser.

Det är busslinje 361 från Kopparberg, via Ställdalen, Hörken, Silverhöjden till Grängesberg som man nu föreslår att behålla, något som P4 Örebro var först med att berätta om.

Dessutom föreslår man att linjen förlängs med vissa turer till Bångbro.

Neddragning av busslinjer i Örebro län

Viktig i norra länsdelen

Buss 361 var en av de linjerna som hotades av nedläggning när Länstrafiken ska spara cirka 60 miljoner kronor. Men efter bland annat ett remissvar från Ljusnarsbergs kommun ändras nu förslaget, berättar regionrådet Nina Höijer (S).

– Den är viktig för personer utan körkort och bil för att man ska kunna ta sig ner till Kopparberg.

Bångbro läggs till

Anledningen till att bland annat linje 361 skulle läggas ner var att den, enligt regionens tjänstemän, hade få resande. Istället skulle en ny linje få fler att resa.

– Man såg att många pendlade från Bångbro till bryggeriet och tåget. Vi såg därför en möjlighet att öka resandet med en ny linje via Bångbro, men nu säger medborgare och kommunen att man vill ha kvar linje 361 och därför lägger vi till Bångbro på linjen istället, säger Nina Höijer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragning av busslinjer i Örebro län

Mer i ämnet