Flera polisbilar sattes i brand i Örebro under upploppet i Sveaparken våren 2022. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Sänkta straff efter upploppet i Sveaparken – åklagare vill se skärpning

Uppdaterad
Publicerad

Vice riksåklagare Katarina Johansson Welin har överklagat Göta hovrätts dom mot två av de män som dömts för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter det våldsamma upploppet i Sveaparken i Örebro i våras. Hon vill att Högsta domstolen skärper straffen mot männen.

I tingsrätten dömdes de två männen, tillsammans med en tredje, till de längsta fängelsestraffen hittills för grovt blåljussabotage. En av dem fick sju och ett halvt år och den andra sex års fängelse.

”Flera försvårande omständigheter”

De två männen överklagade sina domar till hovrätten, som gjorde en annan bedömning och mildrade straffen till sex, respektive fem års fängelse. Nu överklagar åklagaren hovrättens dom till Högsta domstolen och yrkar på strängare straff.

– Det var fråga om ett utdraget händelseförlopp och mycket kraftigt våld mot poliserna, bland annat i form av att stora stenar kastats mot och träffat dem. Våldet medförde skador på ett stort antal poliser och deras utrustning. Några av poliserna har berättat att de på allvar fruktade för sina liv. Flera av de poliser som befann sig på platsen har efter händelsen drabbats av psykisk ohälsa, säger Katarina Johansson Welin i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

– Det fanns alltså flera försvårande omständigheter som bör få genomslag när man bestämmer straffet.

Fastställande av tingsrättens dom

Hon anser att straffen för de båda bör vara högre än vad både tingsrätten och hovrätten dömt till, men yrkar på fastställande av tingsrättens dom eftersom åklagarsidan inte överklagade den domen till att börja med.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet