Tuffa tider i coronakrisen fick biografansvarig Håkan Enock att tänka om – här berättar han om sin idé. Foto: Privat/TT

Bion i Karlskoga testar nytt koncept under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

De små biograferna drabbas allt hårdare av coronakrisen. Bion i Karlskoga testar nu ett nytt koncept för att rädda vad som räddas kan. Med start på fredag får biointresserade själva önska när de vill komma och titta på film i lokalerna.

– Får vi ihop minst sex besökare vid varje tillfälle går vi åtminstone inte minus, säger Håkan Enock, biografansvarig.

Den senaste veckan har antalet biobesökare minskat kraftigt, konstaterar han:

– Vi klarar kanske 14 dagar eller tre veckor till, men inte mycket längre, då blir det panik. Nu måste vi våga prova något nytt.

Coronaviruset i Örebro län

Biografen brukar ha tre tidiga och tre sena föreställningar och visa fyra till sex filmer varje dag i de tre salongerna, och redan den gångna helgen märkte man av nedgången.

– Det var sämre än på vardagar, säger Håkan Enock.

Nytt koncept

Men från och med fredag prövar man alltså ett nytt koncept. Istället för fasta visningstider kan biointresserade själva gå in på bions hemsida och lägga in önskemål om när – mellan kl 8 och 20 – man vill komma till lokalerna och titta på film.

– Vi kommer att lägga upp det aktuella bioprogrammet och komplettera med gamla filmer som vi får visa efter diskussioner med filmbolagen. Alla biografer sitter ju i samma sits nu, och vi måste åtminstone försöka dämpa effekterna av krisen, säger Håkan Enock.

– Får vi ihop minst sex besökare vid lite olika visningstillfällen går vi åtminstone inte minus. I den stora salongen, med plats för 235 besökare, släpper vi in max 40 personer, så att det blir minst två meter mellan besökarna.

Självfinansierade

Bion har inget kommunalt stöd utan är helt självfinansierad, konstaterar han:

– Så vid sidan av det här drar vi nu i lite olika trådar för att undersöka vad vi kan få hjälp med.

Oron växer för varje dag.

– Det värsta är att inte veta hur länge det här kommer att pågå. Dessutom blir många premiärer framflyttade just nu. Filmbolagen vill ju inte släppa filmer de tror på om besökarna uteblir. Den nya James Bond filmen, till exempel, är framflyttad till november, säger Håkan Enock.

Se också:

Så här påverkas länets biografer av coronaviruset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet