Foto: SVT

Städerna där kriminella gäng växer sig allt starkare

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut som att storstädernas gängkriminalitet har flyttat ut från stan. Det visar en färsk studie som rikspolisen gjort där man pekar ut 22 städer där de kriminella nätverken växer sig allt starkare. Köping och Örebro är två av dem.

I en rapport som rikspolisen nyligen publicerat tar man ett grepp kring de kriminella nätverken i landet. I studien har man identifierat 22 städer där man sett de kriminella grupperingarna växa sig allt starkare.

På listan hittar man bland annat Örebro som har drabbats av flera skjutningar den senaste tiden – och småorten Köping där blåljusen den senaste tiden spelat mot husfasaderna allt oftare.

gängkriminalitet

– Generellt kan man säga att Köping är en ort som är ganska så brottstyngd i förhållande till sin storlek. Men de senaste åren har vi haft problem med en viss typ av brottslighet som är ganska grov till sin karaktär, berättar Björn Wilhelmsson, närpolischef i Köping.

Skottlossning och mord

Vid ett flertal tillfällen det varit skottlossning, mord, knivskärningar och utpressning i den gamla bruksorten – brott som många gånger kan tillskrivas kriminella nätverk.

– Vi har vissa löst sammansatta grupperingar som står för en del av den här brottsligheten, säger Björn Wilhelmsson, och fortsätter:

– Grunden till den här typen av brottslighet är att det finns en narkotikamarknad i Köping som de här grupperingarna är involverade i. När narkotika säljs uppstår det lätt skuldförhållanden som sedan ska regleras på ett eller annat sätt och det är då de här grövre brotten inträffar.

Mats Nylén på polisen i Örebro håller med om att det främst är narkotikahandeln som är bakgrunden till att de kriminella nätverken växer sig allt starkare.

– Vi har samma problembild här i Örebro, och precis som i Köping har vi sett en upptrappning av våldet. Vi ser fler och fler skjutningar där kriminella skjuter på varandra. Det börjar likna hur det har sett ut i storstäderna, säger han.

För att komma tillrätta med gängproblematiken arbetar polisen intensivt, men det är svårjobbat menar närpolischefen Björn Willhelmsson.

”Allvarligt problem”

– Många gånger blir det så att brotten inte anmäls till polisen för att man inte vågar på grund av rädsla för repressalier. Sedan när brottet väl har kommit till vår kännedom så väljer många att inte prata med oss. Vi ser det som ett allvarligt problem, säger han.

Hur det kan komma sig att vissa områden i städerna, som Oxhagen eller Vivalla i Örebro, drabbas extra hårt av gängkriminaliteten menar Mats Nylén beror på nätverkens dragningskraft.

– Det blir lätt så att likasinnade, människor som valt det kriminella livet, hamnar i samma områden. De söker sig till varandra och det är något man bland annat inom politiken måste titta på för att se om man kan hitta en lösning. Man måste ge dem andra alternativ till att vara kriminella, ge dem jobb och sysselsättning för att få in dem på en annan hederlig väg i livet.

Fakta om polisrapporten:

I Sverige finns det i nuläget omkring 55 olika geografiska områden där lokala kriminella nätverk har fått fäste. Områdena är fördelade över 22 städer – från storstäder till mindre orter enligt listan nedan:

Uppsala, Enköping, Gävle, Köping, Örebro, Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Norrköping, Linköping, Trollhättan, Borås, Götebrog, Falkenberg, Halmstad, Laholm, Landskrona, Malmö, Kristianstad, Alvesta, Växjö, Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gängkriminalitet

Mer i ämnet