Mia Gertzell, försäljningschef på Svenska Skogsplantor i Hallsberg, ser en stor efterfrågan på gran- och tallplantor. Foto: SVT

Stor efterfrågan på gran- och tallplantor i torkans spår

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på gran- och tallplantor är ovanligt stor inför årets planteringssäsong. På Svenska Skogsplantor i Hallsberg har torkan inte gått obemärkt förbi.

– Det är så torrt att det börjar bli problematiskt med markberedningen, säger försäljningschefen Mia Gertzell.

Den torra sommaren ifjol innebar att många plantor dog. Det gick inte heller att markbereda plantorna med hjälp av maskiner i samma utsträckning som vanligt, på grund av risken för gnistor som kan orsaka skogsbränder.

Ökad efterfrågan

Eftersom många markägare ligger efter med sitt planteringsarbete, ökar efterfrågan i år på gran- och tallplantor.

Torkan 2019 Örebro län

– Hittills har vi sålt mer plantor i år än förra året. Men nu börjar det bli problematiskt med markberedningen eftersom det är så torrt. Vi fick stanna uppe med ett par beredningar under påskhelgen, och nu hoppas vi på nederbörd till helgen, säger Mia Gertzell, försäljningschef på Svenska Skogsplantor.

Tillgången varierar

Hur ser tillgången på plantor ut i landet?

– I norra delarna av landet är det en god tillgång av plantor, men vi i Svealand har plantor kvar att placera ut.

En liten bebisplanta ska föryngra den svenska skogen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2019 Örebro län

Mer i ämnet