Svante Tideman, Lärarnas riksförbund berättar om svårigheterna med att få lärare till lovskolan. Foto: Malin Gotlin/SVT

Tuff vår för många lärare

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en tuff vår för alla lärare som haft distansundervisning med sina elever i flera månader.

– Alla lärare arbetar med föresatsen att man ska hjälpa sina elever så mycket som möjligt, men när man inte träffas på samma plats så blir det mycket svårare, säger Svante Tideman, 1:e vice ordförande Lärarnas riksförbund.

Utöver sitt engagemang i Lärarnas riksförbund är Svante Tideman också lärare i engelska och svenska på Tullängsgymnasiet i Örebro. Han har jobbat som lärare i 30 år och att undervisa i ett tomt klassrum via skärm liknar inget annat.

– Man känner sig väldigt ensam, säger han.

Coronaviruset i Örebro län

Distansundervisningen har varit svår både för lärarna och eleverna, enligt Tideman. Tekniken har fungerat bra, men det har varit svårt att veta hur väl eleverna hänger med på lektionerna – och diskussioner i klassen är inte att tänka på.

– De måste begära ordet och så måste den eleven slå på sin mikrofon, för det blir brusigt om alla har sina mickar på hela tiden.

Lovskola för att ta igen missad undervisning

Regeringen vill nu satsa på lovskola för elever som halkat efter. 120 miljoner kronor ska öronmärkas, enligt regeringens förslag. Men Svante Tideman tror att det blir svårt att få lärare som vill ställa upp.

I klippet ovan får du bland annat höra varför Svante Tideman tror att det kan bli svårt att få lärare till lovskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet