Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bevattningsförbudet tas bort på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Bevattningsförbudet för abonnenterna i regionens ledningsnät upphör 1 september. Förbudet har varit i kraft sedan 1 april på Gotland.

Förbudet hävs eftersom bräckvattenverket på södra delen av ön är igång samt att förbrukningen varit lägre än förväntat under sommaren, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Uppmanar till försiktighet

– Under sommaren har vi haft färre besökare och därmed lägre vattenförbrukning, och nu minskar det ju med besökare. Nivån i ytvattentäkten Tingstäde träsk är just nu bra för den här tiden av året. Dessutom är nivåerna i Visby vattentäkt högre än samma tid tidigare år, berättar Patrik Johansson, enhetschef vatten på Region Gotlands VA-avdelning, i pressmeddelandet.

Gotland

Det är dock fortfarande lågt vattenstånd i grundvattenmagasinen, så alla uppmanas att vara försiktiga med det kommunala dricksvattnet och även det vatten som hämtas ur egna brunnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet