Svenska Covidföreningen efterlyser bättre utredningar och mer forskning

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland ska avveckla sina covidmottagningar som de ser ut i sin nuvarande form. Åsa Kristoferson Hedlund, ordförande för Svenska Covidföreningen, efterlyser bättre utredningar och mer forskning.

Åsa Kristoferson Hedlund i Linköping som är ordförande för Svenska Covidföreningen blev själv sjuk i covid 19 i mars år 2020. Hon mår fortfarande inte helt bra. Hennes ständiga följeslagare är flera av de klassiska symptomen som många långtidssjuka efter covid-19 drabbas av. Trötthet, andningsbesvär, feber, hög puls vid minsta ansträngning och muskler som inte svarar som de ska. För Åsa innebär det perioder av heltids- eller deltidssjukskrivning.

– Jag har absolut inte fått den vård jag behöver, säger hon.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

I Motala avslutade man sin särskilda covid-mottagning vid årsskiftet. På Universitetssjukhuset i Linköping planerar man att stänga sin mottagning i sommar.

Nu utreder Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Regionen hur man ska organisera vården för de patienter som drabbas av sjukdom och långvariga problem till följd av covid-19.

– Man lägger ner lärandet om postcovid. Man måste istället samla expertis på just postcovid från olika områden.

Hör i videon vad Åsa och föreningen tycker att de behöver för vård och hur hon tänker kring Regionens avveckling av de särskilda covidmottagningarna i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet