Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagen bar maskerad polis ut förmodat bevismaterial från en lägenhet i Linköping. Foto: SVT

Detta vet vi: Terrormisstänkt Linköpingsbo häktad

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen häktades totalt fyra personer misstänkta för stämpling till terroristbrott – en släpptes på grund av brist på bevis. En av de nu häktade männen är skriven i Linköping – detta vet vi om mannen så här långt.

Den häktade mannen är 25 år gammal och skriven på en adress i Linköping. Enligt häktningsframställan anhölls mannen i sin frånvaro redan den 31 mars tidigare i år. Han greps i tisdags i en koordinerad morgonrazzia där polisen i samarbete med Säpo slog till på en adress i Linköping.

Tidigare dömd

En genomgång av offentliga handlingar visar att mannen tidigare dömts för bland annat grovt olovlig körning av Eskilstuna tingsrätt 2019. Samma år beslutade Förvaltningsrätten i Linköping dessutom att återkalla mannens körkort – det efter att mannen kört drograttfull.

Linköping

Han har tidigare bott i Eskilstuna, men flyttade till Linköping någon gång mellan hösten 2019 och våren 2021.

Våldsbejakande extremism

Enligt Säpo har ärendet som mannen misstänks i kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism och är ett av flera ärenden som Säpo arbetat med efter de uppmärksammade koranbränningarna i Sverige i början av året.

Mannen häktades under långfredagen av Eskilstuna tingsrätt. Han nekar till brott.

Åtal ska vara väckt senast 21 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet