Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör i klippet vad lantbrukaren Magnus Lorin tycker om stödpaketet från regeringen. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Lantbrukaren: ”Det är synd att vi ska behöva stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har det svenska jord- och skogsbruket drabbats hårt när kostnaderna för diesel, el och foder skjutit i höjden och satt många lantbrukare i en svår situation.

På måndagen presenterade regeringen ett stödpaket på en miljard kronor – något som var efterlängtat hos äggproducenten Magnus Lorin i Västerlösa, en bit utanför Linköping.

– Det har varit oerhört tufft med ökade priser på råvaror som vi har drabbats av. Lantbruket har fått en minskad lönsamhet med fem miljarder sedan pandemin startade, säger Magnus Lorin.

”Det finns en orsak”

Stödet är särskilt riktat till drabbade branscher där 260 miljoner går till gris- och fågelföretagare och 40 miljoner till växthusföretag.

Utöver det så kommer 700 miljoner kronor att betalas ut genom en återbetalning på dieselskatten i jord- och skogsbruksektorn.

– Jag tycker det är synd att ett sådant här stöd måste till men det finns ju en orsak till att vi har kommit hit. Mat måste kosta mer och vi producenter måste få mer betalt, då kan vi få en lönsamhet i våra verksamheter. Annars kommer vi snart inte ha någon egen livsmedelsförsörjning kvar i landet, säger han.    

Hur kommer stödet påverka dig?

– Det är klart att det kommer hjälpa oss ekonomiskt en stund eftersom djurproduktion är långsiktigt och är inget man startar eller slutar efter hur branschen går. Men jag tror tyvärr inte att en miljard kronor räcker för hela branschen. Det beror nog på när stödet kan börja betalas ut, säger Magnus Lorin. 

Regeringens bedömning är att cirka 26 000 företag inom jord-, skogs- och vattenbruksnäringarna omfattas av stödpaketet.

Hör mer i klippet ovan vad lantbrukaren Magnus Lorin tycker om stödpaketet från regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet