• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Nordgren, docent i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet, pratar om Pandemifonden i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Forskare vill vara bättre förberedda – startar Pandemifonden

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges virusforskare går samman och startar Virus- och pandemifonden. De gör det mot bakgrund av att mänskligheten kommer drabbas av flera pandemier som orsakas av virus. Forskarna vill vara bättre förberedda nästa gång det smäller till.

WHO, Världshälsoorganisationen, har utlyst globalt nödläge sex gånger de senaste tolv åren. Alla dessa har orsakats av olika typer av virus. Forskarna vill nu öka landets beredskap inför kommande virusutbrott genom insamlingsfonden.

– Vi är en organisation som står under Svensk insamlingskontroll och vi hoppas att både allmänhet, företag och organisationer väljer att bidra till den här forskningen, säger Johan Nordgren, docent i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet.

Han menar också att vi oftast saknar medicin mot virusinfektioner.

Hör mer om det och forskningen i videon ovan.

– Insamlingsverksamheten startar idag och vi hoppas kunna utlysa den första projektansökningen senare i år.

Johan Nordgren säger vidare att forskning tar sin tid. Att idag säga när vi kan förvänta oss mera konkreta resultat av virusforskningen är för tidigt.

Bakom fonden står Svenska sällskapet för virologi – en oberoende ideell förening som startades 2009 och som idag samlar fler än 250 virusforskare för att dela kunskap på området.

Pandemifonden ska stödja forskning kring virologi och virusorsakade sjukdomar. Medverka till vetenskaplig utveckling inom området genom att finansiera, organisera och samordna svensk forskning. Dessutom upplysa om forskning i ämnet virologi och hur virussjukdomar påverkar hälsa, dödlighet, sjukvård, livsmedelsförsörjning, industri, ekonomi och samhället i övrigt.

Källa: Pandemifonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet