Maria Sayeler (S) ordf byggnads- och miljöskyddsnämnden i Norrköping. Muharrem Demirok (C) ordf samhällsbyggnadsnämnden i Linköping. Foto: Norrköpings kommun och Lena Liljeborg/SVT

Ännu inga kontroller av uteserveringar i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan sa man från Linköpings kommun att ordningsvakter skulle kontrollera om gäster satt för tätt på uteserveringarna. Från Norrköpings kommun säger man att det saknas befogenhet att genomföra tillsyn och genomföra sanktioner. Kommunen har i stället gått ut med ett informationsblad till restaurangägarna.

– Vi ska följa upp detta den här veckan, säger Maria Sayeler (S) ordförande för byggnads- och miljöskyddsnämnden i Norrköping.

– Vi har tyvärr fått rätt många klagomål, till mig och andra politiker samt tjänstemän, om att alla serveringar inte verkar följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

”Prioriterad fråga”

För att kontrollera efterlevnaden ska kommunen ändå sända ut tjänstemän för att få en bild av situationen.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Detta är helt klart en prioriterad fråga och jag har under påsken haft diskussioner med verksamhetschefen på miljö- och hälsa. Vi kom fram till att vi ville vänta till efter ledigheten för att se hur de ska arbetsfördela detta.

Sayeler säger också att man från kommunen velat invänta instruktioner från länsstyrelsen.

Utökade befogenheter för ordningsvakter

I Linköping däremot genomfördes kontroller under påskhelgen.

– Kommunen har dock inte fått några rapporter om överträdelser, säger Muharrem Demirok (C) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping.

– Våra ordningsvakter har fått utökade befogenheter att hålla koll på uteserveringar och restauranger. Och om det bryts mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer så ska de direkt kontakta restaurangen. Om de inte får gehör så ska det lämnas en händelserapport till kommunen och så tar vi ställning till om ärendet ska skickas vidare till smittskyddsläkare.

Demirok anser att den dialog som förts med restauratörerna burit frukt

– Men vi har inte peakat när det gäller antal smittade i Linköping än. Vi behöver hålla koll på smittspridningen och alla måste vi hjälpas år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet