Kristoffer Hellberg, enhetschef på Länsstyrelsen i Östergötland. Hör honom berätta om varför de inte var ute just denna lönehelg.

Ingen tillsyn gjordes i butikerna under lönehelgen

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen genomfördes ingen tillsyn i länets butiker eller gallerior, trots rapporter om ovanligt mycket trängsel.

– Vår huvuduppgift är att jobba förebyggande, säger Kristoffer Hellberg på Länsstyrelsen.

Lönehelgen är en helg som traditionellt sett lockar extra många kunder till butikerna och den gångna lönehelgen blev inget undantag.

Runt om i Östergötland rapporterades det om ovanligt mycket trängsel i butikerna.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Vi har fått rapporter om att det var mycket trängsel och vi genomför framför allt vår tillsyn förebyggande för att se till att verksamheterna har god förberedelse inför den här typen av händelser, säger Kristoffer Hellberg, enhetschef på Länsstyrelsen i Östergötland.

Låg efterlevnad

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och har möjlighet att dela ut vite och föreläggande om verksamheter inte sköter sina uppdrag.

Främst handlar det om att uppmana kunder till att hålla avstånd, handla själva och att ett maxantal personer får vistas i en och samma butik samtidigt. 

– Sen är det upp till kunderna att efterleva det och tyvärr är efterlevnaden låg på vissa håll, säger Kristoffer Hellberg.

Var ej på plats

I helgen var det ovanligt mycket folk ute i butikerna men Länsstyrelsen var inte på plats för att genomföra någon tillsyn.

– Vi har varit ute tidigare helger för att se att rutinerna fungerar och det gör det hos de flesta verksamheter men sen är det problem från vissa delar av allmänheten.

I videoklippet här ovanför berättar Kristoffer Hellberg om varför de inte var ute just denna lönehelg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet