Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson (S) är kritisk till Jimmie Åkessons (SD) uttalande om mordplanerna på Annie Lööf (C). Foto: Anders Wiklund/TT/SVT

Statsministern: Åkesson lägger skuld på brottsoffret Lööf

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen besökte statsminister Magdalena Andersson Linköpings universitet. På plats kommenterade hon SD-ledaren Jimmie Åkessons uttalande efter beskedet att Annie Lööf var måltavla i samband med mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att tonläget i den politiska debatten ibland är för högt och känner sig själv utsatt för det.

– Är det någon som har haft ett högt tonläge i debatten så är det Annie Lööf, säger Jimmie Åkesson till TT.

Knivdådet i Almedalen

Statsminister Magdalena Andersson säger att Åkesson med sina kommentarer under fredagen verkar lägga skulden på Annie Lööf, brottsoffret.

– Jimmie Åkesson verkar tycka att Annie Lööf får skylla sig själv, att det är Annie Lööf som har haft ett högt tonläge, säger Andersson vid ett besök på Linköpings universitet.

Det innebär, tillägger hon, i praktiken att Jimmie Åkesson skyller på brottsoffret.

– Det blir ju implicit ett hot mot personer som står upp tydligt mot SD och deras syn på världen.

”Ovärdig debatt”

I ett mejl till SVT svarar Jimmie Åkesson på statsministerns uttalande:

”Jag har inte uttryckt något som en hederlig människa kan tolka på det sättet. Anderssons parti har hetsat mot sverigedemokrater regelbundet sedan vi kom in i riksdagen, jag förstår att hon vill ha fokus på medvetna missförstånd om vad jag har sagt. Det gör det inte mindre ovärdigt”.

Under torsdagen twittrade utrikesminister Ann Linde (S):  ”Fruktansvärt att det hat som SD och andra högerextrema krafter riktat mot Annie Lööf lett till detta”

När SD-ledaren Jimmie Åkesson under fredagen kommenterade Ann Lindes kritik sade han:

– Det är en ganska ovärdig debatt, när utrikesministern försöker klistra hotet mot Annie Lööf på mitt parti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet