Hör i klippet vad en personlig lockdown innebär för östgötarna. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Kaisa Karro (S): ”Därför tog vi beslut om personlig lockdown”

Publicerad

Smittspridningen av covid-19 härjar fritt i Östergötland och belastningen på vården är fortsatt hög. Från och med fredag den 30 april så gäller en personlig lockdown för östgötarna.    

– Vi har ett jättestort tryck just nu på våra sjukhus och personalen är extremt utslitna. Vi ser också att smittspridningen sker överallt och att många östgötar inte längre följer rekommendationerna så noga, så därför har vi tagit det här beslutet, säger Kasia Karro (S), ordförande i regionstyrelsen. 

Se i klippet ovan vad en personlig lockdown innebär för östgötarna?

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Inga lättnader i sikte

I Östergötland inför man inte heller några lättnader för de personer som redan har vaccinerat sig. Och inom barn- och ungdomsidrotten kommer inte heller något matchspel tillåtas innan den 22 maj.

– Även om man önskar det så är det inte läge just nu med några lättnader inom länet, säger Kaisa Karro (S). 

Fler åtgärder kan bli aktuella

Hon säger också att fler åtgärder kan komma sättas in – om inte smittspridningen minskar.

– Vi följer det här varje dag och vi kan behöva ta ytterligare beslut, men vi hoppas att alla östgötar verkligen tar till sig vad en personlig lockdown innebär, och gör vad man kan för att minska smittspridningen, säger Kaisa Karro (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet