Theodor Engström har erkänt att han dödade Sveriges psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren. Han misstänks även för förberedelse till terroristbrott riktat mot partiledaren Annie Lööf (C). Foto: TT/SVT

Knivdådet i Almedalen: Dom mot Theodor Engström

Uppdaterad
Publicerad

Theodor Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren och förberedelse till terroristbrott genom mordplanerna på Annie Lööf, meddelar Visby tingsrätt.

Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

SVT Nyheter rapporterar och sänder direkt om domen.

Dom i Visbydådet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här läser ordförande i målet, Per Sundberg, upp tingsrättens beslut.

Målsägandebiträde för Wieselgrens anhöriga, Kronje Samuelsson, menar att domen inte är helt oväntad. Han flaggar även för att åklagaren kan välja att överklaga domen

- Eftersom åklagaren har åtalat Engström för just terroristbrott genom mord och att det nu har rubricerats som mord istället, så ligger det väl i farans riktning att åklagaren vill ha det prövat i högre instans.

Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Angående straffet säger Sundberg att tingsrätten gjort bedömningen att straffvärdet för brotten är väldigt högt men att det inte kan sägas att 33-åringen saknar behov av vård.

- Och det framgår av undersökningen. Det finns inte synnerliga skäl att välja fängelse istället för vård

Theodor Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren, men attacken var inte att bedöma som terror enligt Gotlands tingsrätt. Brottet har inte allvarligt skadat Sverige.

- Han döms därför för mord men inte terroristbrott, det konstaterar, ordförande i målet, Per Sundberg, på en presskonferens i Visby.

Engström döms för förberedelse till terroristbrott.

- Han har berättat att hans syfte var att slå tillbaka mot den svenska befolkningen och av det har tingsrätten dragit slutsatsen att han hade avsikten att injaga allvarlig fruktan i befolkningen.

Theodor Engström döms till rättspsykiatrisk vård

Theodor Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren, och förberedelse till terroristbrott. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

- Tingsrätten har bedömt att gärningen mot psykiatrisamordnaren ska bedömas som mord men inte som terroristbrott. Tingsrätten har inte ansett att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott, säger lagmannen Per Sundberg, som varit ordförande vid rättegången i ett pressmeddelande.

33-årige Engström har stått åtalad för terroristbrott genom mord efter den dödliga knivattacken på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Visby den 6 juli, samt förberedelse till terroristbrott genom mordplaner på Centerledaren Annie Lööf under Almedalsveckan.

Tingsrätten konstaterar att Theodor Engström skaffat vapen och kartlagt Annie Lööf i syfte att angripa henne och att det funnits en risk för att brottet skulle komma att genomföras. Gotlands tingsrätt dömer därför Engström till förberedelse till terroristbrott

Åklagaren yrkade i sin plädering i Gotlands tingsrätt på livstids fängelse för Engström, trots att denne har en allvarlig psykisk störning. Försvaret å sin sida har velat se rättspsykiatrisk vård.

33-åringen har genomgått rättspsykiatrisk undersökning där bedömningen är att han både vid gärningen och vid undersökningen led av en allvarlig psykisk störning.

Idag kommer domen mot Theodor Engström

Klockan 11 i dag, tisdag, meddelar Gotlands tingsrätt domen mot Theodor Engström. 33-åringen står åtalad för terroristbrott genom mord på Ing-Marie Wieselgren, och förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på Annie Lööf.

Följ SVT Nyheters direktsändning och direktrapportering om domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet