Jenny Elander Ek (C), kommunalråd i Valdemarsvik. Foto: Tobias Holmqvist/SVT och Jenny Elander Ek

Kommunalråd: ”Tajt läge i Valdemarsvik – coronan hjälpte inte”

Uppdaterad
Publicerad

Valdemarsviks kommun kommer att minska personalstyrkan. Det avslöjar kommunalrådet Jenny Elander Ek (C).

– Det är osäkert vart det landar. Det är svårt att göra prognoser, men vi kommer vara färre anställda 2021.

I dag presenterade SKR, Sveriges kommuner och landsting, sin ekonomirapport. De räknar med en ökad arbetslöshet på knappt 9 procent i år och att skatteunderlaget ökar med endast 0,9 procent jämfört med 4 procent – som varit genomsnittet de senaste tio åren.

Färre anställda

– Vi gick in i det här året i ett tajt läge – coronan hjälpte inte. Vi har redan suttit i övertalighetsförhandlingar. Kanske rör det sig om 10 till 20 tjänster, säger Jenny Elander Ek (C), kommunalråd i Valdemarsvik.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Kommunen är en av dem som har problem med en åldrande och minskande befolkning. Under ett par år steg invånarantalet, för att åter vända nedåt i fjol.

– Vi skulle behöva generella, ekonomiska tillskott. Det finns ett ökat behov av välfärd för både äldre och ett ökat antal förskolebarn.

Folk bor i sommarstugorna

Ett ljus i tunneln är att det på grund av pandemin just nu är mycket mer folk än normalt i kommunen.

– En lanthandlare berättar att omsättningen är åtta gånger högre än normalt. Och jag bor i Gryt och ser att det lyser i många av sommarstugorna.

Valdemarsvik är en av de kommuner som valt att inte ge hemtjänst till dem som inte är skrivna i kommunen.

– Det strider egentligen mot lagen. Men det är en sådan typ av förenkling som skulle underlätta för oss.

– Vi har internt diskuterat insatser för att få fler att skriva sig här. Flera personer är nu här under en annan tid än den vanliga och en förhoppning är att de ska upptäcka hur det är utanför säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet