Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kulturen hittar nya uttryckssätt – när konserter och utställningar blir inställda under coronapandemin. Emmy Karlsson väntar på att få uppträda i ett livesänt framträdande i Linköping. Foto: Tina EnströmVisa alla (6)
Visa alla (6)

Kommunen anlitar konstnärer som uppträder live inför kamera

Publicerad
Oron är stor bland kulturarbetare – men de inställda konserterna leder också till nya lösningar och projekt. I Linköping betalar kommunen kulturarbetare för att uppträda live inför kamera.
– Det är ett väldigt tufft och oroligt läge, men samtidigt är det också intressant: Kan vi hitta nya sätt att sprida och uppföra saker på, säger konstnären Mattias Hofvendahl som uppträdde på Live Linköping.

Nervositeten är påtaglig i kulturhuset Agora i Linköping. Projektledaren Kristoffer Dezsi putsar frenetiskt på en av cymbalerna i trumsetet medan Emmy Karlsson stickar intensivt på stickningen som ska vara med i ett nummer där hon stickar till hårdrocksmusik.

– Som frilansande kulturarbetare är det förstås tungt med alla inställda utställningar och liveframträdanden och det finns en stor oro, säger konstnären Mattias Hofvendal som snart ska läsa upp en text till en montagefilm inför kamerorna.

”Många frilansande kulturarbetare har det tufft, men det innebär ju samtidigt att vi får hitta nya lösningar. Och det är lite spännande”, säger konstnären Mattias Hofvendal som uppträdde på Kulturlive Linköping nyligen. Foto: Tina Enström

”Vi hittar nya sätt att uppföra saker på”

Men mitt i det tuffa ser han också det kreativa.

–Det innebär ju samtidigt att vi får hitta nya lösningar och sätt att sprida eller att uppföra saker på, som kan nå en publik även på andra platser. Kanske kommer vi att fortsätta med det här, även när pandemin är över?

Linköpings kommun har betalat ett gage till lokala konstnärer som under flera dagar har genomfört Kulturlive Linköping: Uppträdanden som har livesänts online.

– Det här har drabbat kulturarbetarna hårt, eftersom många inte har samma skyddsnät som inom andra yrken. Många är småföretagare och frilansare, säger projektledaren Kristoffer Dezsi som jobbar med kultur i Linköpings kommun.

”Vi ville hitta ett sätt att stötta lokala kulturarbetare”, säger projektledaren Kristoffer Dezsi som jobbar med kultur i Linköpings kommun. Foto: Tina Enström

”Kan leda till nya konstnärliga uttryck”

Men även han ser att det kan leda till nya konstnärliga uttryck.

– Vi kan till exempel utforma livekonst och ljudkonst som jag inte tidigare har sett i det här formatet.

Följ med på en livesänd konsert med hårdrocks-stickning och textuppläsning i videon här ovanför.

Heavy metal knitting klassas det när man stickar till hårdrocksmusik. ”Lite som att spela luftgitarr, fast man stickar istället.” Foto: Tina Enström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet