”Det är svårt att få samma känsla, samma adrenalin, när man inte har hundratals konsertbesökare framför sig utan bara ett tyst kameraöga”, tycker solisten Teodor Tirlea som övar inför en konsert i De Geer-hallen i Norrköping – en konsert utan närvarande publik. Foto: Tina EnströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Symfoniorkestern uppträder utan publik

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings symfoniorkester fortsätter att uppträda i den stora blå konsertsalen i De Geerhallen – men utan publik. Istället ska musikerna varje vecka spela in en konsert och lägga ut i sociala medier.
– Varje vecka ska vi leverera en konstnärlig produkt och vi har höga krav på oss själva, säger Henrik Marmén som är konstnärlig chef.

Mycket är annorlunda den här dagen. Solisten Teodor Tirleas fingrar rör sig snabbt över hans guldpatinerade tvärflöjt som vanligt. Men musikerna i orkestern sitter på behörigt avstånd från varandra och de blå tygklädda stolarna i salongen är tomma – och kommer så förbli under konserten dagen efter.

Norrköpings symfoniorkester kommer att ha en konsert i veckan – men helt utan närvarande publik.

Efter bara två dagars repetetion sätter Norrköpings symfoniorkester ihop en konsert som framförs inför en tom konsertsal. Musikerna sitter på behörigt avstånd från varandra - och publiken får bara vara med via kameraögat. Foto: Tina Enström

”Svårt att få samma känsla”

Istället står en kamera uppställd mellan bänkraderna och i kontrollrummet väntar den tekniska personalen på att trycka på rec.

– Det är svårt att få samma känsla, samma adrenalin, när man inte har hundratals konsertbesökare framför sig utan bara ett tyst kameraöga, tycker solisten Teodor Tirlea.

”Ringde och erbjöd ekonomisk hjälp”

Han berättar att han känner starkt för sina frilansande musikerkollegor som inte har fått förlängt kontrakt.

– Jag ringde upp några av dem och erbjöd mig att hjälpa dem ekonomiskt. Men de verkade tycka att mitt erbjudande var konstigt. Det är kanske inte så man gör i Sverige? säger Teodor som själv kommer från Rumänien.

Nu kommer Norrköpings symfoniorkester ändå att ha konsert varje vecka - fast inför en tom konsertsal. Foto: Tina Enström

Norrköpings symfoniorkester kommer att lägga ut en konstnärlig produkt i veckan digitalt. Det finns ett beslut om att konserterna med närvarande publik är inställda ända fram till den sista maj.

Se och lyssna på repetitionen med symfoniorkestern och hör Jenny Augustinsson, som spelar viola, berätta hur det påverkar henne i videon här ovanför.

”Man tappar snabbt formen, om man inte håller igång och spelar”, säger Jenny Augustinsson som är musiker i Norrköpings symfoniorkester. Nu kommer man ändå att ha konsert varje vecka - fast framför en tom konsertsal. Foto: Tina Enström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet