Berg slussar ett av Linköpings största besöksmål. Hit lockades många svenskar under pandemisommaren 2020. Foto: Fredrik Schlyter/Visit Linköping & Co

Linköpings besöksnäring hårt drabbad av pandemin

Publicerad

Besöksnäringen i Linköping tappade omsättning, besökare och arbetstillfällen under pandemiåret 2020, visar en enkät gjord av det kommunala besöksnäringsbolaget Visit Linköping & Co.

80 procent av företagen som svarade på enkäten tappade gäster och kunder. 83 procent hade en minskad omsättning. 52 procent uppger att antalet året runt-anställda minskat.

– Hälften av deltagarna i undersökningen anger att de mer än halverat sin omsättning under 2020. Efter en tuff vår såg vi en viss återhämtning under sommaren och början av hösten. Men när andra vågen slog till i november blev det riktigt tungt, särskilt för restaurangerna, säger Jörgen Nilsson, ansvarig för besöksnäring på Visit Linköping & Co i ett uttalande.

Men det har inte varit helt nattsvart. 12 procent av företagen anger att man ökade sin omsättning förra året och 38 procent att de utvecklat en ny produkt under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet