Nu ska Mjölby komma till rätta med amfetaminmissbruket

Uppdaterad
Publicerad

I den senaste analysen av narkotika i avloppsvattnet så fick Mjölby högst siffror av alla undersökta kommuner när det gäller amfetamin.

I Mjölby har man under flera år märkt av att amfetaminmissbruket ökat. Birgitta Gunnarsson (C) är kommunalråd och ordförande i kommunens  trygghets- och säkerhetsråd. Hon berättar att flera gymnasielever stängts av på grund av missbruk och att det kan bli aktuellt med fler drogtester:

– Vi kommer att träffa polisen om ett par veckor för att lägga fram strategin för hur vi ska göra.

Droger bland unga

I inslaget ovan berättar hon om varför hon tror att det finns så mycket amfetamin i just Mjölby.

Mer än fyra gånger så mycket som i Norrköping

I mätningen 2019 fick Mjölby högst amfetaminvärden av de 50-tal kommuner i landet som undersökt avloppsvattnet. Kommunen hade i genomsnitt 56 doser/1000 invånare under ett dygn, det är nästan en fördubbling av de värden kommunen hade ett par år tidigare. Norrköping var en av de kommuner i Östergötland som fick den lägsta noteringen, med 12 dygnsdoser.

Se mer om mätningarna här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet