Algblomning i Östergötlands skärgård, juli 2014. Foto: Kustbevakningen

Nu har algblomningen nått Östersjöns kuster

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har rapporter kommit in om algblomningar längs Östersjöns svenska kust.

Infobaltic – Informationscentralen för Egentliga Östersjön – uppger att man fått in rapporter om algblomning från Kapellskär och vidare ut i Söderarms och Röders skärgårdar, Svärdsfjärden utanför Grytnäs, Visby och Stärnö utanför Karlshamn.

Satellitbilder och provtagningar av SMHI bekräftar också att det förekommer kraftiga ytansamlingar av alger i det som kallas Egentliga Östersjön.

Tog fart vid månadsskiftet

Sen i slutet av juli har SMHI sett algblomningar ute på öppet hav i Östersjön på sina satellitbilder. Det lugna och allt varmare vädret har gjort att mängden alger nu ökat.

Egentliga Östersjön

  • Egentliga Östersjön kallas den del av Östersjön som sträcker sig från Ålands hav till de danska sunden.
  • Skärgårdshavet, Bottniska viken, Ålands hav, Finska viken och Rigabukten ingår inte.

Källa: Wikipedia

Fakta om alger

Alger är organismer som kan utföra fotosyntes men som inte tillhör mossor eller högre växter. Även cyanobakterier brukar räknas till gruppen.

Algblomning kallas det fenomen då planktonalger på kort tid växer kraftigt och bildar mycket stora populationer.

De potentiellt skadliga blomningarna i Östersjön är vanligast under högsommaren (juli-augusti) och delar av hösten.

Algblomningar har olika färg och utseende beroende på mängd och art. Giftigheten varierar mellan olika arter, men kan också variera inom en och samma art.

Det kan gå bra att bada i vatten med algblomning, men se till att inte svälja något vatten och det är också en bra idé att duscha efteråt.

Första symptomen vid förgiftning är likartade hos människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan även drabbas av hudirritationer och ögonbesvär. Om du får uppvisar något av symptomen bör du ta kontakt med läkare.

SMHI:s hemsida kan du följa algsituationen i Östersjön från dag till dag.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.