Poliser förhörs efter 39-årings död

Uppdaterad
Publicerad

Den omkomne Visbybon handfängslades och sprejades efter det med pepparspray.

Händelsen inträffade tidigt på morgonen den 25 november. Polis larmades till östra Visby med anledning av en påverkad och förvirrad man. Två poliser gjorde gripandet med hjälp från två väktare. Därefter anslöt även en andra polispatrull.

Väntar på provsvar

Omständigheterna kring dödsfallet är fortfarande oklara. Obduktionen är inte slutförd och man väntar på flera provsvar.

Utredarna har bland annat givit i uppdrag åt rättsläkaren att undersöka om 39-åringens andning kan ha upphört under transporten till polisbilen.Rättsmedicinska i Solna uppger att man inte vet när obduktionen kan vara klar.

Vittnade om batongslag

Ett vittne uppger i förhör att en polisman slog mannen med batong. Men det är oklart om slagen kan förklara de skador som finns på kroppen.

I förhör som hållits med tre av de fyra polismän som var inblandade i gripandet framkommer att mannen handfängslats och därefter sprayats med pepparspray.

– Jag kan bekräfta att vi fått de uppgifterna i förhör med poliserna. Men mer än så kan jag inte berätta, säger utredaren Eje Ekengren.

Kan ha brutit mot föreskrifter

Förfarandet kan bryta mot Rikspolisstyrelsens föreskrifter: ”Det torde i normalfallet inte vara försvarligt att använda sprayen i situationer där polisen vanligtvis har kontroll över den person mot vilken ingripandet riktas, såsom [...] när personen är belagd med fängsel.”

Idag håller polisens internutredare förhör med den fjärde polismannen.

Ingen har ännu delgivits misstanke.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.