Foto: Henrik Holmberg / TT

Region Gotland erbjuder inte längre antikroppstest

Publicerad

Region Gotland kommer från och med den 29 mars 2021 inte längre erbjuda antikroppstestning för allmänheten eller för vård- och omsorgspersonal, uppger regionen i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att Folkhälsomyndighetenhar ändrat sina rekommendationer för testerna av antikroppar då det inte längre är relevant på individnivå om det inte finns ett medicinskt syfte.

Testning av antikroppar mot covid-19 har av gotlänningar kunnat bokas via regionen.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Alla som har gått igenom infektionen har immunitet i minst tre månader och oftast även efter sex månader. Det gäller oavsett om man kan påvisa antikroppar eller inte. Folkhälsomyndigheten rekommenderar endast antikroppstestning när det finns ett medicinskt behov och provtagningen ordineras då av läkare, säger Maria Amér, smittskyddsläkare, Region Gotland i ett pressmeddelande.

Region Östergötland har endast erbjudit antikroppstester för vårdpersonal och patienter utifrån ett medicinskt behov. För befolkningen generellt har regionen inte erbjudit antikroppstester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet