Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”IVO har identifierat allvarliga bristen i vården”, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO om granskningen av äldrevården. Foto: Fredrik Sandberg/Anders Wiklund/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hård IVO-kritik mot äldrevården under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar skarp kritik mot Region Östergötland när det gäller hanteringen av äldre på särskilt boende som drabbades av covid-19. De skriver bland annat i beslutet att dessa äldre ”inte fått vård och behandling utifrån den enskildes behov”. På grund av den ringa smittspridningen på Gotland har IVO inte gjort en fördjupad tillsyn där.

Enligt beslutet har äldre på särskilt boende samt deras närstående inte gjorts delaktiga eller fått information gällande vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

Ställningstagande och genomförande av vård i livets slutskede har inte skett i enlighet med gällande regelverk. Dessutom kritiseras att det inte går att följa vården och behandlingen av dessa äldre på grund av brister i primärvårdens patientjournaler.

Yttersta ansvaret

Tillsynen gjordes 1 februari till 1 juni i år och regionen granskades av IVO eftersom den har det yttersta ansvaret som huvudman för hälso- och sjukvården enligt hälso- och sjukvårdslagen.

Den fördjupade tillsynen har gjorts vid särskilda boenden som drivs både av regionen och av privata vårdgivare. Regionen ska redovisa sin inställning till bristerna samt eventuella åtgärder senast 15 januari 2021.

I klippet ovan berättar Sofia Wallström, generalsekreterare på IVO, om granskningen av äldrevården.

Stefan Franzén, medicinsk direktör på Region Östergötland. Foto: Region Östergötland och Erik G Svensson/Scanpix

– Vi tar beslutet på väldigt stort allvar. Det är väldigt tydliga synpunkter som vi ska gå igenom, säger Stefan Franzén, medicinsk direktör på Region Östergötland.

Han menar att det gjordes ett stort arbete för att ställa om vården på kort tid när pandemin eskalerade.

– Vi beklagar de fall där inte allt blivit som det skulle. IVO:s beslut är viktigt framåt och vi ska titta på vad av detta vi kan ta med oss. Vi tillsätter en arbetsgrupp med folk från primärvården, särskilda sjukvårdsledningen, chefläkarenheten samt andra kompetenser inför redovisningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”IVO har identifierat allvarliga bristen i vården”, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO om granskningen av äldrevården. Foto: Fredrik Sandberg/Anders Wiklund/TT
Arkivbild. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Stefan Franzén, medicinsk direktör på Region Östergötland. Foto: Region Östergötland och Erik G Svensson/Scanpix