100 döda i Östergötland: Smittskyddsläkaren om utvecklingen

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran för personer med bekräftad covid-19, som avlidit i Region Östergötland har nu blivit tresiffrig. Hittills har 100 personer avlidit i sjukdomen. Samtidigt vårdas något färre på länets sjukhus.

Hör smittskyddsläkare Britt Åkerlind om utvecklingen i klippet ovan.

– Utvecklingen följer i princip den prediktion vi har kunnat göra, som bygger på hur andra kurvor har sett ut, respektive Östergötlands kurva sen i början av mars, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Högt tryck på IVA-vården

Allt färre vårdas totalt inom sjukhus, men vårdtiderna är långa och trycket på intensivvårdsavdelningarna är fortsatt högt, säger Britt Åkerlind och betonar att man hoppas att situationen kan stabiliseras.

Långa vårdtider för covidpatienter inom intensivvården

– Vi verkligen hoppas att det här kan stabilisera sig på en lägre nivå, under den betingelse vi har, säger Britt Åkerlind.

Samtidigt pekar Britt Åkerlind mot att utvecklingen i stort är oviss och därför är det av största vikt att rekommendationer och restriktioner efterlevs.

– Vi befarar att om vi släpper på hela samhället i stort samtidigt och går tillbaka till det innan början på mars, så riskerar vi att få en snabbare smittspridning, eftersom den fortfarande finns i samhället, säger Britt Åkerlind.

”Ta samhällsansvar”

Hon vill också uppmana alla människor, speciellt yngre att hålla avstånd, distans och följa rekommendationerna.

– Nu stundar valborg och inom en snar tid studenttider och här har vi en yngre grupp som själva inte blir speciellt sjuka och här ser vi en risk. Vi verkligen uppmanar unga människor som ska ut i livet och ta ett fortsatt samhällsansvar. Att man lyssnar på det här och tar till sig det, säger Britt Åkerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet