Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michaela Authén är sjuktsköterskestudent på Linköpings universitet. Hör henne berätta om oron för arbetsmiljön inom vårdyrken framöver. Foto: Bildbyrån/SVT

Studentens oro efter stora regionvarslet i Östergötland: ”Tyngre arbetsbörda”

Publicerad

Efter att Region Östergötland varslat 900 anställda om uppsägning spiller oron över på studenter som hoppas att få jobb inom vården efter deras universitetsexamen.

– Med färre personal kommer det bli en tyngre arbetsbörda, säger Michaela Authén, sjuksköterskestudent.

– I det här yrket har man inte råd att det blir fel, säger läkarstudenten Bruno Huss Simon.

De studenter som SVT har pratat med är framförallt oroliga för hur kvaliteten och arbetsmiljön inom vården kommer påverkas av varslet – även om det inte gäller läkare eller sjuksköterskor.

Vårdkrisen i Östergötland

Filippa Alesand Lundin ordförande på medicinska fakultetens studentkår har sett oro hos studenter redan när Region Östergötland införde anställningsstoppet i oktober 2023. En oro som har blivit än mer påtaglig i och med att regionen varslar. Hon menar också att en effekt av detta kan bli att nyexaminerade studenter som har byggt ett liv i Östergötland överväger att söka sig till andra delar av Sverige.

Hör henne och flera andra studenter berätta om deras känslor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Östergötland

Mer i ämnet