Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Theodor Engström, 32, misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby. Foto: Patrik Widegren/SVT//Henrik Montgomery/TT/Expo

Terroråtalade Theodor Engströms läkare: ”En av de snällaste patienter jag har haft”

Uppdaterad
Publicerad

Han beskriver sig själv som en ”spökpojke som har välsignats till en sagopojke”.

En läkare som träffade Theodor Engström bara månader före knivdådet i Almedalen säger att han uppfattade 33-åringen som en deprimerad men snäll och välbegåvad patient. Nu är han åtalad för terroristbrott, mord och narkotikabrott.

– Han var inte suicidal eller hotfull, säger läkaren i förhör.

Förundersökningen har visat att Theodor Engström, enligt anhöriga och läkare, har en diagnos inom autismspektrumet. I förhör vittnar de om en mångårig kontakt med vården innan mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Almedalen i år.

I februari, några månader före terrordådet, träffade Theodor Engström sin läkare på vuxenpsykatrin i Kalmar. Läkaren, som uppskattar att han träffade Theodor Engström fyra-fem gånger, säger att hans patient förstod sin problematik.

Knivdådet i Almedalen

I kontakten med läkaren har han uppgett att han har levt ett ensamt liv utan vänner. Han ska inte ha uppvisat några tankar på att skada andra eller ha pratat om sin ideologi, trots att han tidigare haft samröre med nazistiska NMR.

”Måste ha hänt väldigt mycket”

Samtidigt konstaterar läkaren att något måste ha förändrats sedan deras sista möte.

– Det måste ha hänt väldigt mycket de sista månaderna. Det är inte samma Theodor som jag sett på bilder nu.

Theodor Engström i samband med gripandet i juli. Foto: Polisen

Förhörsledaren frågar också vad han tänkte när han fick höra att det var Engström som var misstänkt för knivdådet i Almedalen.

– Att det var omöjligt. Att det inte kan vara honom. Från början var det rykten och så innan det blev offentliggjort. Jag har jobbat 30 år som doktor och träffat så många olika patienter men jag trodde aldrig han var kapabel att göra en sådan sak. Han var en snäll, sjuk patient. Ingen irritation under samtalet. Aldrig. Han var en av de snällaste patienter jag har haft, svarar läkaren.

Droger kan ha varit en utlösande faktor

Theodor Engström åtalas också för tre fall av narkotikabrott. Läkaren funderar i förhöret om huruvida droger kan ha spelat in i det som senare hände.

Det är i nuläget oklart om någon läkare har gjort en våldsriskbedömning på Theodor Engström. Katarina Howner, expert på rättspsykiatri, anser att psykiatrin behöver bli bättre på just våldsriskbedömningar.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet