Arkivbild värphöns. Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket. Foto: Gunnar Lundmark TT/Jordbruksverket

Chefsveterinär: ”Största utbrottet vi haft i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Ett utbrott av fågelinfluensa har upptäckts på en gård i Mjölby kommun, något som Corren var först med att berätta om. På gården finns 24 000 höns och de kommer avlivas med start idag.

Enligt Jordbruksverkets chefsveterinär Håkan Henriksson är detta det största utbrottet av fågelinfluensa i Sverige.

– Det är inte läge att slappna av! Det är fortfarande oerhört viktigt att fortsatt skydda sina fåglar och följa de restriktioner som finns. Det gäller alla tamfjäderfäanläggningar, såväl stora kommersiella anläggningar som små hobbyhönsbesättningar, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Fågelinfluensa i Östergötland

På den aktuella gården i Mjölby finns två byggnader men fjäderfän och smittan hittades i den ena av dem. Enligt länsveterinär Pernilla Stridh är gården avspärrad och Jordbruksverket arbetar med var skyddszonerna skall gå.

– Det blir två skyddszoner; en på tre kilometers radie och en yttre på tio kilometers radie. Alla hönsen måste avlivas eftersom de är på samma anläggning, säger Pernilla Stridh till SVT Nyheter Öst.

Den inre zonen är en så kallad övervakningszon som upprättas eftersom Östergötland har många fjäderfäanläggningar.

”Aggressivt virus”

– Den yttre zonen kommer sannolikt vara kvar till början av april. Det rör sig om ett ovanligt aggressivt virus och nu är det också flyttsäsong och viruset är vanligt bland sjöfågel.

Skyddsnivå 3 gäller och det betyder att tamfåglar ska hålla inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar. Fågelsjön Tåkern ligger cirka 20 kilometer från den aktuella gården.

Ett restriktionsområde på tio kilometer runt anläggningen har satts upp. Djurägare i hela landet uppmanas vara uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, minskad foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

Bara i år har 13 ubrott av fågelinfluensa inträffat i Sverige och över två miljoner fjäderfän har avlivats denna säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet