Ninnie Borendahl Wodlin, vårddirektör. Foto: TT/Mimmi Moberg/SVT

Vården under press – vårdplatser utökas på länets tre sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Trots fler restriktioner och uppmaningar fortsätter covid-19 spridas i rask takt i Östergötland. Vårdläget är ansträngt och Region Östergötland behöver utöka vårdplatser på alla tre sjukhus i länet.

– Vi tror inte att vi nått toppen på kurvan än, säger Ninnie Borendahl Wodlin.

Tisdagens dagsrapport över covid-19-läget i Östergötland visade att sammanlagt 127 patienter vårdades på länens tre sjukhus, 15 av dem inom IVA. Enligt Ninnie Borendahl Wodlin, som är vårddirektör, har vården ett ansträngt läge.

– Vi har ett ansträngt läge. Vi tror inte att vi nått toppen på kurvan över dem som behöver vård på sjukhusen, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Vårdplatser ska utökas

För att möta det ökade trycket planerar regionen att utöka antalet vårdplatser på länens tre sjukhus: Vrinnevisjukhuset, Universitetssjukhuset och på lasarettet i Motala.

– Vi skapar de platser vi behöver för att ta hand om de patienter som behöver vård. Men det kommer få påverkan på annan vård som kan vänta och som kommer att skjutas fram. Samtidigt har vi en god samverkan i hela regionen, säger Ninnie Borendahl Wodlin.

35 procent positiva

Provtagningen nu visar att 35 procent av de ur allmänheten som testats är positiva med covid-19. När det gäller personal som testats för covid-19 är omkring 30 procent positiva. Och det finns en oro att smittspridningen ökat ännu mer över julhelgen.

– Vi hoppas inte på det, utan vi hoppas att alla tagit till sig av de restriktioner och råd som vi finns. Men vi tror inte vi nått toppen riktigt än. Men vi är beredda på alla scenarier, säger Ninnie Borendahl Wodlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet