Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vill minska antibiotikaresistens med nytt snabbtest Foto: SVT

Nytt snabbtest ska minska antibiotikaresistens

Uppdaterad
Publicerad

Antibiotikaresistens är ett växande folkhälsoproblem. Men ett företag i Linköping tror sig ha en del av lösningen på problemet.

Antibiotika är det viktigaste vapnet mot allvarliga bakterieinfektioner. Men enligt Folkhälsomyndigheten är antibiotikaresistens ett allvarligt och växande folkhälsoproblem i både Sverige och världen.

Efter 15 års forskning i Linköping har nu det Linköpingsbaserade företaget Dexact Medical tagit fram två produkter som man hoppas ska kunna minska antibiotika-användingen.

– Antibiotikaresistens är ett av de största problemen i världen. Vissa hävdar till och med att det är större än klimatkrisen. Har vi ingen antibiotika som fungerar kommer väldigt många människor att dö i framtiden, säger Tommy Johansson, som är vd för företaget.

Mäter kroppens försvarsmekanism

Nu finns det två produkter klara, ett för avföring och ett för slem i halsen. Gemensamt för de båda produkterna är att de med hjälp av en sticka och en färgskala visar om det rör sig om en bakterie- eller en virusinfektion. Istället för att undersöka vilka bakterier det rör sig om, som man gör vid en traditionell odling, mäter snabbtestet kroppens egen försvarsmekanism.

Se mer i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Experten om antibiotikaresistens: Äldre och barn de värsta drabbade i nuläget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet