Foto: Läsarbild

Misstänkt mordbrand i lagerlokal i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

En storbrand rasade i en lagerlokal i närheten av järnvägsspåren på Götagatan i centrala Hässleholm under onsdagskvällen. Enligt SOS Alarm blev byggnaden helt utbränd och polisen misstänker att branden är anlagd. Tusentals av SJ:s passagerare är drabbade av tågstoppet.

Polis, ambulans och räddningstjänst från flera platser i länet arbetade under hela kvällen på platsen. Det brann både i en stor lagerlokal och i en container.

Byggnader utrymda

Polisen evakuerade ett bostadshus, ett närliggande gym och spärrade av platsen runt omkring byggnaden. En livsmedelsaffär som ligger bredvid utrymde på eget initiativ lokalerna.

Storbranden i Hässleholm

– Jag ser tjock svart rök och höga lågor. Det är mycket poliser och brandbilar på plats, sade ett vittne som SVT pratade med.

Lagerlokalen i Hässleholm blev helt utbränd. Foto: Jan Emanuelsson/Topnews

Misstänkt grov mordbrand

Polisen misstänker att branden i lokalen, som ägs av Hässleholms kommun men som stod tom, är anlagd.

– Det är vissa uppgifter som vi har fått där vittnen har sett personer i anslutning till byggnaden som gör att vi rubricerar det som grov mordbrand, säger Katarina Rusin, pressinformatör hos polisen.

– Vi kan inte inte se någon naturlig orsak till att byggnaden skulle börja brinna.

Ingen misstänkt person har gripits för att ha anlagt branden.

Foto: Läsarbild

Enligt polisen har inga personer kommit till skada.

– Den information som vi har fått är att det inte ska finnas några bostäder i byggnaden, säger Katarina Rusin.

Foto: Eldin Bogdanic

Totalstopp i trafiken

Enligt Skånetrafiken är det stopp för all tågtrafik just nu på grund av branden och den kraftiga röken.

– Vi har satt in ersättningsbussar, men det är oklart hur många som har hunnit fram. Ett tåg med passagerare är på väg att evakueras, säger Titti Unosdotter, affärsområdeschef.

Dan Olofsson, kommunikatör på SJ:s pressjour, uppger att branden orsakar stora störningar i tågtrafiken.

– Inga tåg åker igenom eller in i Hässleholm. Branden är så pass nära spåren att all trafik är inställd. Vi har inte fått någon prognos från Trafikverket eftersom släckningsarbetet pågår fortfarande. Vi har beställt in ersättningsbussar och ser över just nu om vi kan leda om tågen. Men det är ett komplicerat arbete.

Enligt SJ är det svårt att få tag på ersättningsbussar till alla som skulle passera Hässleholm och nu ansöker de hos Trafikverket om att få leda om trafiken via Göteborg.

– Vi erbjuder alla resenärer att boka om, boka av eller avbryta sin resa.

Strax innan klockan 01 meddelade Trafikverket att all tågtrafik till och från Hässleholm ställs in under torsdagen.

– Prognosen just nu är att tågtrafiken norrut kommer gå igång igen tidigast måndag. Vi har ännu ingen prognos för tågtrafiken söderut, vi måste göra fler undersökningar – vilket vi kommer att göra under torsdagen, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Hässleholm

Mer i ämnet