Boklundens äldreboende i Arlöv. Foto: Tove Hansson

Burlövs kommun ändrar sig – familjen ska inte städa efter coronadöd

Uppdaterad
Publicerad

Familjemedlemmarna till en coronasmittad man på Boklundens äldreboende i Arlöv fick besked om att det var deras ansvar att städa mannens rum efter han avlidit. De anhöriga var kritiska och menade att kommunen borde ansvara för att rummet blir korrekt städat utifrån smittrisken.

Nu ändrar Burlövs kommun sitt besked – och säger att anhöriga inte ska behöva städa.

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat om de anhörigas kritik mot kommunen.

– De sa att de inte desinficerar rummen men att vi kunde få ett speciellt rengöringsmedel till städningen. Men hur vet de att det har blivit ordentligt städat av oss sedan, sa då en av de anhöriga, som vill vara anonym.

Coronavirus i Skåne

Familjen bestämde sig att anlita någon för städningen och kontaktade två städföretag som bägge ville kontrollera med sin personal om de ville ta uppdraget innan de tackade ja.

Men då visade det sig att kommunens besked ändrats.

– Vi ringde till Boklundens enhetchef för att få närmare instruktioner och fick då veta att Burlövs kommun från och med idag ändrat sina rutiner och att kommunens personal kommer att städa rummet på Boklunden, säger en av de anhöriga.

Lars Wästberg, socialchef i Burlöv kommun. Foto: Tove Hansson

Brist på kommunikation

Burlövs socialchef Lars Wästberg säger att det inte handlar om en ändring av rutinerna utan att det alltid varit så att anhöriga inte ska städa. Han menar att det besked familjen fick varit felaktigt och att det handlar om en kommunikationsmiss.

– Jag vill först be om ursäkt till de anhöriga, det har blivit ett missförstånd här, säger han.

– Det är ett ansträngt läge och personalen är pressad. Det är klart det är olyckligt, säger han.

De anhöriga säger att tycker att det är jättebra att Burlövs kommun reagerade så snabbt på kritiken.

– Det är en lättnad att vi inte måste ta ansvar för städningen. Det kändes inte alls bra. Städningen måste ju göras mycket noggrant och med speciella desinfektionsmedel som kanske inte alla städföretag har hemma, säger en av dem.

Hör Lars Wästberg i klippet ovan.

Vad gäller?

Socialstyrelsen har inga riktlinjer för ett fall som det på Boklunden. Folkhälsomyndigheten hänvisar till Region Skåne.

I Vårdhygien Skånes riktlinjer för kommunal vård och omsorg står att det i den dagliga städningen är ”viktigt att rengöra och desinfektera ytor som berörs av personal och patientens händer regelbundet för att minska mängden virus i miljön.”

Riktlinjerna säger att den som städar ska använda plastförkläde och vid behov handskar.

”Torka av patientnära ytor inklusive hygienutrymme med alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med rengörande effekt (tensid). (...) Städutrustning rengörs och desinfekteras efter varje användning. (...) Använd med fördel engångsmopp/duk”, står det i dokumentet.

Om en person avlidit ska även golvet städas samt personens eventuella hjälpmedel ska torkas av med alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel.

Kristina Tell, enhetschef på Vårdhygien i Region Skåne, skriver i en kommentar:

”Många äldreboende har i normalfallet som rutin att anhöriga tömmer och slutstädar lägenheten efter att personalen säkerställt patientnära ytor. Hur kommunerna ställer sig till detta utifrån besöksförbudet kan vi inte uttala oss om.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet