Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åstorpsparet Amanda Palo och Andreas Persson har lurats av bröderna Fakhros nya företag. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

De lurades av trädgårdsbrödernas nya bluff

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Palo och Andreas Persson i Åstorp ville dränera om sitt hus. De tillhör de många kunder som har blivit lurade på 10 000-tals kronor av bröderna Fakhros påhittade företag.

SVT avslöjade i somras hur bröderna Fakhro lurade både kommuner och privatpersoner med sina trädgårdsbolag Lomma trädgård, Bosab, Mitt trädgård och Gröna Teamet.

De sex bröderna Fakhro blev även uppmärksammade när de mellan 2014 och 2017 drev den populära gårdsbutiken Sularpsfarmen utanför Lund. 

Efter SVT:s avslöjande har de dykt upp i en delvis ny skepnad. De står bakom över 20 hemsidor och företagsnamn där de erbjuder VVS, snickeri, dränering, bil- och fastighetsköp och en rad hantverkartjänster riktade framför allt mot äldre.  

Lämnades med hål runt halva huset 

Amanda Palo och Andreas Persson i Åstorp skulle i december förra året dränera sitt hus och skickade ut en offertförfrågan på nätet. De fick snabbt svar från ett företag som hette Gröna Anläggningsteamet.   

Men efter att företaget varit där en dag och grävt upp ett djupt hål runt halva huset försvann de plötsligt. 

– De bara lastade på sina maskiner och stack. De lämnade oss med en jordhög, säger Amanda Palo.

Efter det har företaget inte kommit tillbaka för att slutföra arbetet. De har inte svarat på telefon eller mejl, trots att paret redan betalat nästan 45 000 kronor i materialkostnader. 

Paret har inte fått något material. Men däremot har de fått ytterligare en faktura där företaget vill ha nästan 30 000 kronor.  

Falska uppgifter på hemsidan 

När fakturorna började komma från Gröna anläggningsteamet var det flera detaljer som Amanda och Andreas reagerade på.  

På sin hemsida hette företaget Dränering i Skåne, men mejladressen tillhörde Anläggning i Skåne. På de tre fakturor som paret fick ledde organisationsnumret till företaget Gröna Teamet, där Gabriel Bergkvist, tidigare Ibrahim Fakhro, är registrerad ägare och styrelseledamot.

– Det är så många bolag inblandade att man inte vet vem man har anlitat, säger Amanda Palo.

Bröderna står bakom

SVT har kontrollerat hemsidorna som bröderna Fakhro driver och kan berätta att det är de som ligger bakom både Dränering i Skåne, Gröna anläggningsteamet och Anläggning i Skåne.

Nu måste Amanda och Andreas leta ett nytt bolag som kan göra klart dräneringen, men bluffen har satt sina spår.  

– Nu vågar man knappt ta hit någon att göra det, man har svårt att lita på någon, säger Amanda Palo.

SVT har sökt Gabriel Bergkvist och de andra bröderna för en kommentar.

Se mer i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.