Demonstrationen samlade hundratals åhörare. Foto: Adam Bergsten/SVT

Demonstration mot våldtäkter i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen hölls det en demonstration på Stortorget i Malmö med anledning av den senaste tidens våldtäkter i Malmö och domen i ett uppmärksammat våldtäktsmål i Fittja. Hundratals personer hade slutit upp för att höra talare kräva högre straff för våldtäkter och ett kraftfullt agerande från politikerna.

Från foten av ryttarstatyn på Stortorget i Malmö hölls flera tal med hjälp av megafon inför de hundratals som hade samlats för att tillsammans sätta ljuset på den senaste tidens våldtäktsutsatta kvinnor. Flera i publiken hade kommit med ljuslyktor och applåderna från publiken kom tätt under talen.

Den gemensamma essensen i talen var ett krav på högre straff för våldtäkter men också att rättsprocessen görs om för att kunna fälla fler våldtäktsmän. En av talarna var Desirée Linnéa Monsén som ropade ut: ”att kalla Sverige för det mest jämställda landet måste vara det största skämtet”.

Misstänkta gruppvåldtäkterna i Malmö

Kritik mot regeringens feministiska politik

Demonstrationens arrangör Camilla Lundgren ledde efter talen de samlade i ett tåg från Stortorget till Triangeln. Hon kräver en kraftig förändring av det rådande systemet och vill bland annat att en grov våldtäkt ska behandlas som en särskild händelse av rättsväsendet och få fria resurser.

– Vi vill se en kraftig förändring. Just idag handlar det mest om lagföring men också om mäns syn på kvinnor. Vi vill inte vara begränsade och det är upp till regeringen att lösa den frågan, säger Camilla Lundgren.

Vad tror du att en sådan här demonstration kan få för effekt?

– Den kan få den effekten att människor lyssnar, man hör ju att människor är arga. Vi hade en flicka som blev gruppvåldtagen, det funkar inte, vi kan inte ha det så. Det är inte ett samhälle som vi kan leva i.

– Stefan Löfven var jättesnabb när han kom till makten och kallade sin regering för feministisk. Vi säger att den inte är feministisk. Lagarna och domsluten speglar inte detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta gruppvåldtäkterna i Malmö

Mer i ämnet