Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jamal El Haj splittrar socialdemokratiska väljare Foto: Firas Razak Tuma/SVT

Efter avhoppet – oviss framtid för S: ”Vet först efter nästa val”

Publicerad

Jamal El-Haj är Socialdemokraternas första politiska vilde i riksdagen – men först efter nästa val går det att se om avhoppet får konsekvenser för socialdemokratiska röster menar Widar Andersson, politisk redaktör för oberoende socialdemokratiska Folkbladet.

I början av veckan valde Jamal El-Haj att lämna Socialdemokraterna efter att partiet meddelat att de saknar förtroende för honom. Han sitter dock kvar i riksdagen som politisk vilde. S-ledaren Magdalena Andersson anser att han bör lämna sin riksdagsplats.

Under våren 2023 deltog El-Haj på en palestinsk konferens trots att han hade avråtts från partiet då ordföranden anklagats för kopplingar till terrorgruppen Hamas.

Invald med personröster

Han har varit ordinarie riksdagsledamot sedan 2018. I ett brev till partiet motiverar han beslutet att stanna: ”Det vore inte rätt gentemot våra väljare och gentemot den svenska demokratin att lämna mitt uppdrag”.

Han blev invald via 3 360 personröster 2018. 2022 valdes han in för han stod på plats tre på riksdagslistan och då fick han endast 1 417 personröster. Sedan personval introducerades som alternativ i svenska val har användandet i allmänhet avtagit, menar S-märkta statsvetaren Maria Lemne:

– Det tyder på att det finns en grupp socialdemokratiska väljare som han har ett starkt stöd bland.

Nästa val avgör stödet

Vissa har valt att rösta på El-Haj för att de precis som honom har en palestinsk bakgrund, menar Widar Andersson:

– Det kan vara ett sätt att vilja stödja honom. Så som att man har bakgrund i landsbygden och vill stötta någon därifrån. Det är inget märkligt.

Hur väljarnas stöd till S påverkas av El-Hajs beslut är svårt att uttyda i nuläget säger Widar Andersson:

– Det är först efter nästa val som man vet hur det påverkar. Speciellt om han väljer att gå med i ett annat parti.

Partiet Nyans vill värva El-Haj

El-Haj är den första politiska vilden i Socialdemokraternas historia men han påverkar inte maktbalansen i riksdagen då regeringen fortsatt har majoritet.

När beslut blev känt gick partiet Nyans ut och ville värva honom. I en intervju med Ekot säger El-Haj att han inte är intresserad av att gå med i partiet.

Hör socialdemokratiska väljare i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.