Bilden är ett klipp från övervakningsfilm i korridoren på NTI-gymnasiet. Gärningsmannen går genom korridoren med en kniv i sin högra hand. Foto: Polisens förundersökning

Efter skolattacken i Kristianstad – nu startar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Den 10 januari i år packar en då 16-årig elev ner fyra knivar i väskan och går till sin skola NTI-gymnasiet i Kristianstad. Han attackerar en lärare och en elev som skadas allvarligt. På tisdagen startar rättegången som hålls bakom stängda dörrar.

Det råder en tung, allvarlig stämning inne i rättssalen på Kristianstad tingsrätt.  Unga brottsoffer sitter uppradade på en bänk under första rättegångsdagen. Mittemot den unga gärningsmannen, klädd i kavaj.

Han tittar rakt fram och lyssnar när skadeståndsanspråken läses upp. Det handlar om tusentals kronor som krävs av de som blev offer för skolattacken.

Planerades veckan innan

”Ifall folk bara var uppmärksamma, lyssnade, pratade med mig, och försökte hjälpa, skulle allt detta kunna undvikas.”

Så skriver tonårspojken dagarna innan han går till attack i sitt klassrum. Enligt förundersökningen planerar eleven sitt dåd bara veckan innan det inträffar och han har tät kontakt med pojken som dömts för att ha utfört en attack i sin skola i Eslöv året innan. I utredningen om Eslövsattacken förhördes den nu 17-årige pojken även som vittne – då framkom det att pojkarna brukade ”skämta om saker som inte är socialt acceptabelt”, till exempel nazism eller rasism.

Måltavlor på lista

17-åringen hade upprättat en lista över tänkbara måltavlor på sin skola – elever och lärare som han irriterat sig på.

Enligt pojkens planering skulle han gå till attack i sitt klassrum, och sedan sätta sig och vänta på att bli tagen av polis. Så sker också den 10 januari – bara sju minuter efter larmet kan eleven gripas.

Efter attacken har han suttit häktad, och står nu åtalad för tre fall av försök till mord och två fall av grovt olaga hot på sin gymnasieskola.

Mådde psykiskt dåligt

– Han mådde dåligt och då gav han utlopp för det på det här sättet, har åklagare Pernilla Tallinger tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne.

I manifestet som 16-åringen (han har nu hunnit fylla 17) skrivit står en blandning av hänvisningar till allt från nordisk mytologi till flyktingpolitik. Han skriver att han kommer ”hjälpa det här landet och rensa det från vårt folks synder”.

Advokaten Björn Attnarsson har tidigare sagt att hans klient inte haft något uppsåt eller tanke om att försöka döda någon.

Pojken medger händelseförloppet på skolan men håller inte med om brottsrubriceringarna. Han har erkänt misshandel men menar via advokaten att det inte fanns något uppsåt att döda.

Rättegången i Kristianstad tingsrätt pågår under fem dagar.

Hör advokat och åklagare om åtalet i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilden är ett klipp från övervakningsfilm i korridoren på NTI-gymnasiet. Gärningsmannen går genom korridoren med en kniv i sin högra hand. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skoldådet i Kristianstad

Mer i ämnet