Drygt två månader har gått sedan skolattacken i Eslöv. Enligt målsägandebiträdet Henrik Johnsson mår barnen som han representerar i rätten förhållandevis bra. Foto: Johan Nilsson/ TT, Linda Ekström/ SVT

Skolelevernas vittnesmål i rättegången om skolattacken

Uppdaterad
Publicerad

Idag fortsätter rättegången mot 15-åringen som misstänks ligga bakom skolattacken i Eslöv. Men de 14 barnen som är målsägande kommer inte att höras i rättssalen. Istället har förhören förinspelats.

Rättegången mot 15-åringen som står åtalad för skolattacken i Eslöv håller enbart på under fem dagar, trots att där är totalt 21 målsägande. Den förhållandevis korta rättsprocessen beror på att förhören med eleverna är förinspelade.

– Åklagaren bestämde sig tidigt för att alla under 15 år inte skulle behöva närvara, vilket är fint. De slipper utsättas för obehaget, säger Henrik Johnsson som representerar 14 barn i målet.

Skolattacken i Eslöv

För flera utav de minderåriga målsägandena var det andra dagen någonsin på Källebergsskolan när den misstänkte kom gåendes i skolkorridoren. Enligt polisens förundersökning ska han ha riktat sina vapen mot flera elever.

– En tid har gått sedan attacken, så idag mår de förhållandevis bra. Men det är klart att rättegången och medieuppbådet river upp känslor, säger Henrik Johnsson.

”Hoten är grova”

Åklagaren anser att eleverna har utsatts för grovt olaga hot. 15-åringens försvarsadvokat anser dock att hoten inte var grova, då han hävdar att gärningsmannen ska ha uppmanat eleverna att fly från från platsen. Henrik Johnsson vidhåller att alla de målsägande bör få 20 000 kronor vardera för kränkning.

Enligt mig handlar det om grovt olaga hot. Hotet har förstärkts av vapen och hotfull mundering. Det är en självklarhet att en 13-åring som kommer i den här gärningsmannens väg fruktar för sitt liv, säger Henrik Johnsson.

Hör Henrik Johnsson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet