Den misstänka våldtäkten i Sofielund ska ha skett i närheten av en lekplats i ett tätbebyggt bostadsområde i Malmö.

Flera misstänkta överfallsvåldtäkter i Malmö på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

Fyra misstänkta grova våldtäkter har inträffat i Malmö på kort tid. Samtliga ska ha skett utomhus av flera gärningsmän, men enligt polisen finns inget samband mellan fallen. Ännu har ingen gripits.

I november inträffade två misstänkta våldtäkter i Malmö. Den 15 november misstänks en kvinna ha utsatts för en grov våldtäkt på Sigtunagatan vid Södervärn. Enligt polisen blev hon överfallen utomhus av flera för henne okända män. Några dagar tidigare ska en annan kvinna ha blivit våldtagen av flera män vid en park på Segevång.

En månad senare, den 15 december, utsattes en 17-årig flicka för en misstänkt våldtäkt av flera gärningsmän i Sofielund i centrala Malmö. Även den våldtäkten ska ha skett utomhus, vid en lekplats i korsningen Palmgatan/Holmgatan.

Kvinnor avråddes från att gå ut

Polisen i Malmö gick först ut och avrådde kvinnor från att gå ut ensamma i mörka delar av staden, ett uttalande som man senare drog tillbaka.

Efter det samlades hundratals Malmöbor för att demonstrera mot den senaste tidens våldtäkter. Talarna krävde högre straff för våldtäkter men också att rättsprocessen görs om för att kunna fälla fler våldtäktsmän.

Natten mot den 29 december ska ytterligare en kvinna ha överfallits av flera män, den här gången i bostadsområdet Högaholm i Malmö. Händelsen är rubricerad som grov våldtäkt.

”Gärningsmän har inte legat i bakhåll”

Det är den fjärde misstänkta våldtäkten i Malmö på kort tid. Polisen har inte någon misstänkt i något av fallen, men i de tre första utredningarna finns omständigheter som talar för att offren och gärningsmännen hade haft någon form av kontakt innan våldtäkten skedde.

– Kontakten har förvisso varit vag men vi kan konstatera att de anmälda brotten inte avser fall där gärningsman legat i bakhåll och överrumplat offret, har Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, tidigare sagt till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta gruppvåldtäkterna i Malmö

Mer i ämnet