• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

En av företagets anställda berättar att hon känner sig misstrodd av polisen. Foto: SVT Nyheter Skåne

Företaget: Vi har bara velat hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

En krets kriminella killar från Rosengård i Malmö placerades i stödboenden av socialtjänsten – men fortsatte att begå brott med lägenheterna som bas. Företagets representant säger att de bara vill hjälpa, men att det var ett misstag att ta in så många killar från samma gäng. 

Den anställda kvinnan sitter också i styrelsen för företaget, som anlitats av Malmö stad under tio år. Totalt har 70 miljoner kronor betalats ut från Malmö stad till verksamheten.  

Kvinnan har varit kontaktperson för många av de kriminella killar från Rosengård som socialtjänsten placerat hos företaget.  

Stödboende blev bas för kriminella

Hon säger att det inte blev bra när det kriminella kompisgänget, som hon beskriver som “högriskpersoner”, placerades hos dem, men menar att det går bättre för deras klienter med annan problematik.  

– Det är ingen som ser på allt annat runtomkring. Det är precis den här klicken. Det är ingen som ser hur det har gått för alla andra, säger hon.

Kritik från flera håll

Totalt har företaget ett 30-tal lägenheter där personer i behov av stöd kan placeras, uppger de själva. Tidigare har företaget drivit behandling men nu jobbar de enbart med stödboenden utan vård.

Läs mer: Malmö betalade miljonbelopp – gängkriminella fick lyxlägenhet  

I vår granskning har vi pratat med källor hos polisen, åklagarmyndigheten, kriminalvården och frivården. Från alla håll har anställda reagerat på företagets verksamhet. 

Den anställda kvinnan säger till SVT Nyheter Skåne att samarbetet mellan företaget och polisen inte alls fungerar och att hon känner sig misstrodd av polisen.  

– En utredare satt och förhörde mig i över två timmar. Till slut sa jag bara: tror ni att jag är nån maffiamamma som styr hela Malmö. Jag vet inte vad de tror, att jag är med i hela alltet. Vad de nu gör. Säljer knark eller så, att jag är med i det. Jag gör inget kriminellt.

Läs mer: Efter SVT:s granskning: Kommunen startar egen undersökning 

”Jag är inte polis”

– Vi jobbar med folk i utanförskap, det kan vara missbruk, vi vet inte vilka brott de kanske begår. Vi kan inte springa som poliser. Jag kan inte visitera dem innan de hoppar in min bil, jag är inte polis.  

Är det din uppfattning att de här killarna har velat ha stöd att lämna den kriminella banan eller vill de ha en lägenhet och kunna få vara i fred?  

– Den uppfattning jag har är att de vill ha hjälp. 

Hur arbetar ni för att de ska lämna kriminaliteten?  

– Vi bokar ett möte där vi träffar och pratar med dem, om de behöver hjälp med olika saker. Ibland kanske de har tagit ett återfall och då tar vi kontakt med socialsekreteraren. Det här bygger på mycket, mycket eget ansvar. Och det vet socialtjänsten.  

Tycker du att killarna med kriminell bakgrund klarar av det egna ansvaret? 

– Det finns de som gör det. Men det är mycket mer jobb med dem.  

Kvinnan säger att det är socialtjänsten som väljer vilka klienter som ska placeras hos dem. 

– Det placerades för många från samma ställe, och det är en miss man gjort. Det har vi kommit överens om att det gör man aldrig om igen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet