Foto: Johan Dernelius

Fortsatt stora brister på HVB-hem där mördad 16-åring bodde

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på det HVB-hem där den ensamkommande pojke bodde som blev mördad på en kyrkogård i Malmö höstas, har inte den kompetens och erfarenhet som krävs för att klara sitt jobb. Det menar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter att ha besökt boendet.

Ivo:s viktigaste kritik går ut på att personalen inte har den kompetens och erfarenhet som behövs för att arbeta med målgruppen, det vill säga ensamkommande pojkar och unga män mellan 15 och 19 år.

Fick kritik i vintras

HVB-hemmet blev föremål för en Lex Sarah-utredning efter att en 16-årig pojke som bodde på boendet blev mördad på en kyrkogård i Malmö i september 2016. Dagen före mordet hade pojken lämnat HVB-hemmet. Trots att han inte återvände till hemmet inom 24 timmar larmade inte personalen om att han var försvunnen – något de var skyldiga att göra. Det faktum att personalen dröjde med att larma gjorde också att identifieringen att pojken drog ut på tiden.

Lex Sarah-utredningen kom fram till att det i personalgruppen under hösten 2016 fanns ”bristande attityd, engagemang och förståelse för uppdraget”, och att huvudmannen inte förstått allvaret i bristerna.

I december riktade också Ivo tung kritik mot personalen och arbetet, men trots kritiken avslutade Ivo ärendet utan vidare åtgärder. HVB-hemmet ansågs nämligen ha åtgärdat flera problem för att undvika att liknande händelser inträffar igen. Bland annat skulle man byta ut viss personal.

Ska skaffa rutiner

Nu kan Ivo konstatera att åtgärderna sedan i vintras inte varit tillräckliga:

Ingen av de fem nu tillsvidareanställda har relevant utbildning på högre nivå än gymnasiet. Personalen är istället utbildad inom bland annat juridik, filosofi och mänskliga rättigheter. Personalen har inte heller erfarenhet som väger upp bristen på relevant utbildning, menar Ivo.

HVB-hemmet har nu till den sista juni på sig att se till att det finns rutiner och aktiviteter på boendet som behövs för att säkra verksamhetens kvalitet, och att personalen har den kompetens och erfarenhet som krävs för att jobba med ensamkommande pojkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.