Region Skånes tidigare it-direktör Mats Ekstrand. Foto: Region Skåne

Toppolitiker: It-direktören var jävig i affären med Vårdexpressen

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde nästan ett halvår efter Vårdinnovations bjudmiddag innan Region Skånes tidigare it-direktör Mats Ekstrand, som skrivit under 400-miljoneravtalet om Vårdexpressen, anmälde jäv.

Nu anser Socialdemokraterna i Skåne att man ska utreda Ekstrands agerande i samband med upphandlingen.

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat att regiondirektör Alf Jönsson mörkat att han tillsammans med Mats Ekstrand bjudits på middag av Vårdinnovation den 22 augusti 2019 på restaurang Kasai in the sky i Malmö.

Två av de fyra middagsgästerna, Mats Ekstrand och styrelseproffset Bert Nordberg jobbade i flera år tillsammans inom Ericssonkoncernen och bodde båda i Silicon Valley. De har fortfarande kontakt och ”talas vid regelbundet”, sa Ekstrand till revisionsbyrån Pwc, som fick i uppdrag att utreda misstänkta oegentligheter i samband med upphandlingen.

Vårdexpressen

Pratade om framtiden

Vid tiden för bjudmiddagen hade Bert Nordberg investerat två miljoner kronor i aktier i Vårdinnovation och suttit i styrelsen sedan bolaget bildades året innan.

På restaurangen diskuterades Vårdexpressens framtid. Inom kort skulle regionledningen besluta om it-verktyget skulle införas på samtliga vårdcentraler. Det var då de stora pengarna skulle betalas ut till Vårdinnovation.

Trots relationen till Bert Nordberg väckte Mats Ekstrand inte frågan om jäv förrän närmare ett halvår efter bjudmiddagen.

– Det här måste utredas, säger Mattias Olsson (S), ledamot i regionstyrelsen och andre vice ordförande i primärvårdsnämnden.

Mejlade om jävssituation

Den 16 januari 2020, då SVT börjat ställa frågor om upphandlingen, skickade Mats Ekstrand mejl till regiondirektören:

”Som du vet är jag och Bert Nordberg gamla kollegor”, skrev Ekstrand och fortsatte: ”Fram tills nu har jag varit mycket lite engagerad i frågor som rör Vårdexpressen”. Sedan avslutade han med att skriva: ”vore bäst om framtida frågor kring projektet och bolaget ifråga inte passerar mitt bord överhuvudtaget. Vill inte riskera att komma i jävssituation.”

– Mats Ekstrands jävssituation borde rimligtsvis ha uppstått långt före både middagen och affären med Vårdinnovation. Juridiskt har ju jävet gällt hela tiden, säger Mattias Olsson (S), och fortsätter:

– Jag vet inte om detta är något för regionen att utreda eller de rättsvårdande myndigheterna.

Höll tyst om bjudmiddag

Pwc intervjuade Mats Ekstrand vid två tillfällen på våren 2020 under sammanlagt två timmar och en kvart. Inte någon gång nämnde Ekstrand att han bjudits på middag av Vårdinnovations vd Damon Tojjar.

SVT har sökt Mats Ekstrand för en kommentar.

Ekstrand har tidigare uppgett till SVT att han inte hade några indikationer på att Bert Nordberg hade ekonomiska intressen i Vårdexpressen varken före upphandlingen eller vid tilldelningen. Ekstrand uppgav också att han inte kände till att Nordberg skrev under en så kallad moderbolagsgaranti för Vårdinnovation.

Garantin var en förutsättning för att det nystartade Vårdinnovation skulle få delta i upphandlingen och innebar att Nordberg lovade att backa upp bolaget ekonomiskt.

Mats Ekstrand slutade på Region Skåne i våras.

På onsdagen väntas regiondirektör Alf Jönsson redogöra för bjudmiddagen vid regionstyrelsens arbetsutskott.

Nedan kan du se turerna kring Vårdexpressen sammanfattad på 60 sekunder:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet