Malmö moskè och Malmö synagoga. Foto: TT

Judar och muslimer i Malmö manifesterar mot moskéattentat

Uppdaterad
Publicerad

Vid två tillfällen idag kommer Judiska församlingen i Malmö och Islamiska förbundet i Malmö manifestera mot attentatet på moskén i Örebro tidigare i veckan.

– Det är oerhört svårt att förstå och acceptera att vi inte kan besöka och be i våra moskéer och synagogor utan att vidta en massa säkerhetsåtgärder, säger Freddy Gellberg, ordförande för Judiska församlingen i Malmö.

Rabbin Moshe David HaCohen kommer besöka fredagsbönen i Rosengårds sporthall och ge en gåva. Klockan fem på eftermiddagen hålls manifestationen Rör inte min moské på Gustav Adolfs torg.  Manifestationerna görs med anledning av att Vivallamoskén i Örebro förstördes i en brand i tisdags.

– Det oroar oss alla som bor i Sverige. Det är heliga platser som man inte får röra, säger Romdhane Boussaidi, ordförande Islamiska förbundet i Malmö.

Moskébranden i Vivalla

Varför är det så viktigt att ni gör det här tillsammans?

–  Vi har alltid varit tillsammans. Vi är folk som bryr oss om varandra.

Manifestationerna hålls i samverkan med Open Skåne, en organisation som vill utveckla kontakten mellan ledare från skilda delar av samhället.

 Se också: Storbrand härjade moskén i Vivalla

-– Genom manifestationerna idag i Malmö mot attentatet på moskén i Örebro visar judiska och muslimska ledare att man tillsammans agerar för mänskliga rättigheter, demokrati och mot våldsdåd och extremism. Den tillit som judar och muslimer visar varandra är ett exempel på den styrka som finns i civilsamhället och i de religiösa gemenskaperna, säger Aldo Iskra, Open Skånes generalsekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet