Tidigare i år spårades för första gången i modern tid två vargar gå tillsammans i Skåne. Foto: Privat

Länsstyrelsen: Fullt troligt att vargparet börjat markera revir

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har två vargar spårats gå tillsammans i Skåne – och vilthandläggarna på länsstyrelsen tror att de kan ha börjat revirmarkera.

– Det är fullt troligt att det är på gång, säger Nils Carlsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Tidigare i år spårades, för första gången i modern tid, två vargar gå tillsammans i Skåne. Huruvida det är en hane och en hona – som i så fall skulle kunna bilda revir – har man ännu inte fått svar på, men enligt länsstyrelsen är det troligt att det är så.

– Vi är inne på att de nog har börjat markera revir, att de går i par och håller sig i ett område visar att det förmodligen är revirbildning på gång. säger Nils Carlsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Inga ensamvargar

Vilthandläggarna på länsstyrelsen har skickat urinprov för analys. Svar på vilket kön vargarna har och från vilket revir de kommer ursprungligen väntas någon gång denna vecka eller nästa.

Nils Carlsson gör jämförelsen med så kallade vandringsvargar som går ensamma.

– De brakar igenom landskapet och kan synas ända nere vid Malmö. De här två håller sig i ett område runt Degeberga, Brösarp, Linderödsåsen.

”Redan till sommaren”

Om de här två vargarna parar sig – när kan det då vara aktuellt med vargvalpar i Skåne?

– Det skulle kunna vara aktuellt redan till sommaren.

Hur stor risk eller chans är det att det händer?

– Jag vet inte. Jag vill inte spekulera, säger Nils Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.