Här, i bostadsområdet Söderkulla i Malmö, finns en av de bostadsrätter som Malmö stad äger och hyr ut till det företag de själva sedan anlitar. Foto: Mikael Nilsson/arkivbild

Malmö stad hyr ut bostadsrätter till företag – kan inte säga upp kontrakten

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad hyr ut bostadsrätter till ett företag som använder dem för stödboendeplaceringar. Även om kommunen skulle behöva lägenheterna menar de att de inte längre kan säga upp hyresavtalen. I lägenheterna kan klienter som kommunen betalar för få bo – till betydligt högre belopp.

SVT Nyheter Skåne har granskat ett stödboende som anlitas av socialtjänsten i Malmö, och som blev en bas för ett kriminellt gäng.

Kommunen har utan upphandling anlitat företaget för totalt 70 miljoner.

Stödboende blev bas för kriminella

Tre av de lägenheter som företagets klienter placeras i ägs av Malmö stad – som hyr ut dem till stödboendet.

Var lägenheterna finns får vi inte veta. Kommunen sekretessmarkerar adresserna när vi begär ut hyresavtalen. Men vi kan se att det handlar om tre lägenheter och att företaget betalar mellan 3 600 kronor och 4 900 kronor i månadshyra till Malmö stad.

När socialtjänsten sedan placerar klienter i företagets stödboenden kan de få bo i samma lägenheter – och företaget kan fakturera Malmö stad cirka 30 000 kronor per månad, som är det vanligaste priset.

Det priset är inte bara för boendet utan inkluderar också tjänster som exempelvis stöd från en kontaktperson.

Malmö stad: Företaget har fått besittningsrätt

En av adresserna får vi fram. Vi kan då se att motsvarande lägenheter säljs för runt 800 000 kronor.

Företaget har hyrt de tre bostadsrätterna i runt tio års tid. Och kommunen säger att de inte längre kan säga upp kontrakten.

– Beslutet att hyra ut togs för länge sedan. Troligen som en del i det arbetsmarknadspolitiska arbetet. Jag vet inte vad som ligger bakom. I dag har företaget besittningsskydd. Man har inte avtalat bort besittningsrätten, det gör man i dag när man skriver nya kontrakt, säger Peter Silverberg, sektionschef på serviceförvaltningen i Malmö stad.

Om kommunen säljer har hyresgästen förtur

Samtidigt ökar hemlösheten i Malmö – och kommunen har under året hjälpt 4 000 hushåll med akuta boendelösningar. I många fall handlar det om dyra placeringar på hotell och vandrarhem.

Behöver inte Malmö stad de här lägenheterna för att själva ge hemlösa boende?

– Man har jobbat med båda sakerna, men vi ser helst att de används direkt inom Malmö stad.

Vad händer om kommunen beslutar sig för att sälja sina bostadsrätter?

– Om vi säljer lägenheterna får hyresgästen oftast förtur. Annars går den ut på marknaden.

Malmö stad äger totalt runt 400 bostadsrätter, enligt Sydsvenskan till ett värde av en halv miljard kronor. De var tänkta för personer i akut behov av bostad, men i flera hundra fall har Malmö stad missat att avtala bort besittningsrätten. Därmed kan hyresgästerna bo kvar livet ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet