Foto: Gunilla FritzVisa alla (3)
Visa alla (3)

Manifestation mötte Hörbys politiker före fullmäktigemötet

Uppdaterad
Publicerad

När fullmäktiges ledamöter i Hörby anlände till måndagskvällens möte, möttes de av en tyst manifestation med nära 150 deltagare. 

Många höll i röda hjärtformade ballonger och några hade plakat där det stod ”Älska facket”.

”Facket politiserat”

Inne i kommunhuset var det fullsatt. Många Hörbybor valde att gå på måndagskvällens fullmäktigemöte.

Några hade plakat med sig in i salen.

– Vi har ingenting emot facket eller de fackliga representanterna. Vår dörr är öppen för en konstruktiv dialog men de fackliga är politiserande, säger Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunstyrelsens ordförande när hon står i talarstolen.

Hon tillägger att:

– Facken ska ställa upp för alla medlemmar. Inte bara för de med rätt politisk färg.

Maria Westlund, huvudskyddsombudet  i Saco-rådet i Hörby, har tidigare sagt att kritiken mot arbetsmiljön i kommunhuset riktas mot kommunledningen, inte mot politiken.

Spara 25 miljoner

Manifestationen bar parollen ”Allas rätt till en bra arbetsmiljö” och facken protesterar mot besparingar, som de befarar drabbar både kommunanställda och invånare.

Sju fackförbund stod bakom manifestationen: SSR, Vision, Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Vårdförbundet och Sacorådet.

– Jag är här i dag för att visa solidaritet med alla kommunens invånare, som kommer att drabbas av besparingen, säger Astri Estberger, socialtjänsten i Hörby.

Bland annat har socialförvaltningen fått ett sparbeting i år på 25 miljoner kronor. Enligt facken motsvarar det 35 tjänster. 

Utköp av chefer

Något som kostat skattebetalarna pengar är utköpen av fem chefer för mer än tre miljoner. 

Totalt har 26 höga tjänstemän slutat i Hörby sedan valet 2018. Arbetsmiljön är dålig menar facken och tre förbund – Saco, SSR och Vision – har gjort en gemensam anmälan till Arbetsmiljöverket. Enligt facken har anställda på kommunledningsförvaltningen trakasserats och baktalats.

Astri Estberg hoppas att kommunledningen ska ta till sig av protesterna.

– Jag hoppas att de tar det på allvar att vi är så pass många. Sedan är jag nog lite cynisk, men vi har åtminstone visat var vi står någonstans, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikterna i Hörby

Mer i ämnet