Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det har varit några frågor som skyddsvallen, Naturum och bostadsbyggande vid Falsterbokanalen som kan ha påverkat valresultatet, tror Kristian Riesbeck och Anna Blom i Höllviken. Foto: Gunilla FritzeVisa alla (2)
Visa alla (2)

Historisk tillbakagång för Moderaterna i Vellinge: ”Fick ta impopulära beslut”

Uppdaterad
Publicerad

I 30 år har Moderaterna styrt Vellinge med egen majoritet. Nu måste de ta hjälp av andra partier för att få igenom sina beslut.

– Vi har tappat i samtliga valdistrikt. Det är klart jag är besviken, säger Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge.

Dagen efter valet reflekterar några väljare varför Moderaterna inte längre har samma stöd bland väljarna. De fick drygt 42 procent av rösterna i söndagens val mot drygt 50 procent i valet 2018.

– Jag tror de fick ta några impopulära beslut som vallen som ska skydda Höllviken och så Naturum som har blivit fotografiskt museum, säger Anna Blom, som bor i Höllviken.

Den moderata kommunledningen har fått ta emot mycket kritik för hanteringen av Naturum i Falsterbo. Kritikerna lyckades få igenom en lokal folkomröstning i frågan. 

– Den har spelat roll för en del. Det finns säkert flera skäl som vi måste analysera, säger Carina Wutzler (M).

Omtvistade byggprojekt

Det finns några planerade byggprojekt i Vellinge kommun som är omtalade och omtvistade. Ett nytt spahotell i anslutning till Falsterbo strandbad och höghusbebyggelse vid Falsterbokanalen i Höllviken.

– Jag tror bebyggelsen vid kanalen är en sådan fråga som kan ha påverkat valutgången, säger Kristian Riesbeck, som bor i Höllviken.

När Carina Wutzler själv reflekterar tror hon att Moderaternas tapp på riksplanet även har påverkat hennes parti lokalt.

”Aggressiv valrörelse”

– Sedan har vi haft en väldigt aggressiv valrörelse från framför allt KD och Liberalerna och det verkar ju ha gynnat dem. De har lyft frågor som vi inte har klarat av att bemöta så som vi hade behövt göra.

Oppositionen har i valrörelsen sagt att Moderaterna inte lyssnar på andra partier och att beslut redan är tagna när de kommer till fullmäktige.

-  Jag har en annan bild än dem. Jag tycker vi har varit generösa med insynsplatser i nämnderna och haft breda arbetsgrupper men det klart vi får ta detta till oss detta och titta närmare på det, säger Carina Wutzler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet